Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka z pianką

Szarlotki chyba nie trzeba jakoś specjalnie reklamować:) Jeszcze mi się nie zdarzyło jeść dwie takie same, chociaż oczywiście wszystkie przepisy są podobne. Dzisiaj polecam wersję z pianką. To chyba ostatnie zwyczajne ciasto bo już niedługo pewnie zaczną pojawiać się na blogach wypieki świąteczne. Może coś podpowiecie? Jakoś brakuje mi weny...

Żródło

Ciasto: 

  • 4 szklanki maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szklanka cukru pudru 
  • 1 1/2 kostki masła 
  • 6 dużych żółtek 
  • 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany 
Nadzienie: 
  • 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
Pianka
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń 
  • 3 łyżki tartej bułki 
  • cukier puder do posypania 


Ciasto: 
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). 
 
Nadzienie: 
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.  Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. 
 
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego:)
środa, 30 listopada 2011, wiosenka27
Tagi: jabłka

Komentarze
2011/11/30 06:23:00
Nie potrafię przejść obojętnie obok takiej szarlotki :)
-
2011/11/30 06:37:37
Piękna szarlotka Wiosenko :)
Miłego dnia.
-
2011/11/30 07:38:00
Szarlotka jest świetnym ciastem na święta, prosta, szybka i wszyscy ja lubią i jak pieknie wygląda :)
-
2011/11/30 07:40:19
Aż ślinka leci!
-
2011/11/30 11:11:40
Wiesz co Wiosenko. Ja tam szarlotkę mogę i na święta. A świątecznie polecam roladę piernikową, którą rok temu podpatrzyłam w Kucharni - rewelacja.
-
2011/11/30 11:40:55
Wspaniała Wiosenko ! Poprosze kawałek :)
-
Gość: slodkiefantazje, 85-222-35-28.home.aster.pl
2011/11/30 12:43:00
Taka szarlotka zawsze jest mile widziana w naszym domu :) ślicznie wygląda :)
-
2011/11/30 20:04:17
Oj tam.. do świąt jeszcze daleko, a ja bym się nawet nie pogniewała, gdybym zjadła takie ciacho właśnie na święta ;-D

Pychota!


www.przysmakiewy.pl
-
2011/11/30 22:33:59
Uwielbiam szarlotki:-) Twoja wygląda pysznie, pozdrawiam
-
2011/12/01 07:11:43
ach, szarlotka tu, szarlotka tam...
coraz większą ochotę na nią mam!
-
Gość: magda_krolik, 77-253-221-135.ip.netia.com.pl
2011/12/01 15:52:12
Pyszna :) Też ostatnio robiłam, tylko z innego przepisu i czeka w kolejce do wstawienia :) A na święta polecam orzechowca. Pewnie i w tym roku także u nas go nie zabraknie - z resztą jak co roku :) Pozdrawiam serdecznie!

www.smallthings.blox.pl
-
2011/12/01 15:54:46
Wiosenko do Świąt jeszcze troszkę czasu zostało ...ale, ale tak szybko zleci, ze zaraz będziemy piec makowce:) ....co do ŚWiąt to ja najczęściej piekę wówczas klasyki, a więc strucle makowe, sernik, piernik i pierniki .... a i jabłecznik często jest, bo ja go uwielbiam:) ....taki z pianką, jak ten Twój również:)
-
2011/12/02 11:00:52
Bardzo pysznie wygląda!!
Czy mogę dodać jabłka nie w plasterkach, ale starte? (mam zaprawione w słoikach)
-
2011/12/02 11:45:24
Pyszności! :-)
-
2011/12/02 14:44:00
Można dać jabłka starte:)
-
2011/12/02 16:47:08
piekna
-
2011/12/13 08:21:07
Uwielbiam szarlotki. Twoja wygląda pyszniutko.
-
Gość: Monika, 89-70-216-200.dynamic.chello.pl
2014/09/20 10:30:42
A jaka duża blaszka?
-
2014/09/20 12:46:15
34/23 cm