Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Ryba zapiekana w sosie serowo-śmietanowym

Dzisiaj polecam kolejny smaczny sposób na rybę. W orginalnym przepisie wystąpił łosoś ja natomiast użyłam dorsza. Ryba smakuje naprawdę dobrze a aromatyczny sos śmietanowy z serem delikatnie tłumi typowy zapach ryby więc jak dla mnie jest to danie idealne.

Źródlo: Sól i Pieprz, nr 6/2011

Składniki:

  • garść liści szpinaku
  • 60 dag fileta z łososia lub innej ryby
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 150 g  serka kanapkowego (użyłamAlmette)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny

Szpinak umyć. Obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Odcisnąć i posiekać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebule obrać i pokroić. W garnku roztopić masło i zeszklić czosnek z cebulą. Posypać mąką i mieszając, chwilę smażyć. Wlać wino i bulion, dokładnie wymieszać. Gotować ok. 3 minut na małym ogniu. Garnek zdjąć z ognia. Do sosu dodać twarożek, parmezan, szpinak i śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroic w kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę i zalać sosem. Zapiekać około 25 minut aż wierzch będzie złotawy. Podawać z ziemniakami.

Smacznego:)

niedziela, 06 listopada 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/11/06 12:10:15
Bardzo smaczna rybka :) Dorsza lubię,choc on ma chyba najbardziej intensywny zapach podczas przygotowywania ;-)
-
2011/11/06 12:50:21
Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis:) Właśnie szukałam jakiegoś dobrego sosu do dorsza, a ten wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)
-
2011/11/06 13:26:56
jak dla mnie danie rewelacja ...zwłaszcza przez to stłumienie zapachu:)
-
2011/11/06 19:37:19
Fajny sposób na rybę!
-
2011/11/06 20:55:49
Mhmh.. jak dla mnie.. pycha! Rybki uwielbiam ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2011/11/06 22:53:50
Dorsz to dla mnie najlepsze ryba. I nawet zapach mi w nim nie przeszkadza.
-
2011/11/06 22:59:50
Bardzo lubie takie dania!
-
2011/11/07 22:11:02
smakowita ta Twoja rybka
-
2011/11/07 22:39:21
Dzięki:)
-
2011/11/08 20:38:01
O tak, rybka zapiekana to wspaniałe danie, bardzo chętnie je zrobię, bo akurat mam dorszyka w zamrażarce, dziękuję Ci za ten przepis :)
-
Gość: , 89-79-70-49.dynamic.chello.pl
2014/02/28 19:33:38
Super przepis. Właśnie przygotowuję dla swojej Rodzinki