Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Kaczka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami

Rzadko piekę kaczkę bo mam uraz z dzieciństwa ale z doświadczenia wiem, że z wiekiem smaki się zmieniają  a także inne okoliczności wpływają na smak dlatego chciałam spróbowac ponownie. Mięso marynowałam całą noc w aromatycznej zalewie, to zawsze podnosi poziom doznań smakowych. Kaczkę piekłam prawie trzy godziny w 180 stopniach od czasu do czasu polewając ją powstającym sosem. Mięso wyszło kruche i soczyste a rozpieczone owoce był tak dobre, że można je było wyjadać same, nawet bez mięsa. Mimo tego, pewnie zbyt często kaczki nie będę piekła bo w czasach dobrobytu, gdy wszystko jest w sklepach i smakuje tak samo chce pozostawić nam coś co będę robić tylko od święta, żeby można było zatęsknić i naprawdę delektować się tym smakiem i chyba tym czymś będzie właśnie kaczka. A następnym razem przyrządzę ją z pomarańczami.

Przepis na dzisiejszą kaczkę pochodzi z Kuchni Staropolskiej i jest moja pierwszą propozycją do akcji Gotujemy po polsku, zorganizowanej pod patronatem serwisu  Z pierwszego tłoczenia.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 6 kwaśnych jabłek
  • 20 dag suszonych śliwek
  • olej słonecznikowy
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Kaczkę umyć, polać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny,   natrzeć przyprawami z zewnątrz i wewnątrz. Pozostawić na noc w lodówce.  Do środka kaczki włożyć śliwki. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć, posypać majerankiem. Część jabłek umieścić w kaczce, drugą częścią obłożyć kaczkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do 3 godzin.

Smacznego:)

piątek, 11 listopada 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/11/11 10:04:38
Calej kaczki jeszcze nie pieklam, zwykle ograniczam sie do ud albo piersi, ale taka klasyczna kaczuszke chetnie bym zjadla...
-
2011/11/11 10:30:45
Wow! Rzeczywiście danie idealne na jakąś specjalną okazję;-)
-
2011/11/11 10:40:15
Wiosenko, masz talent fotograficzny, Twoja kaczka wygląda rewelacyjnie, z wielką chęcią bym się na nią skusiła :)
-
2011/11/11 10:47:20
Czy myślisz, że ten przepis sprawdził by się w przypadku gęsi? :) jeśli tak, to zapraszam do dodania przepisu do akcji durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine Smakowicie wygląda:) gdzieś widziałam pomysł na gąskę z sosem śliwkowym. Pozdrawiam i zapraszam:)
-
Gość: Ivon, 80.51.181.5*
2011/11/11 10:55:02
Wygląda tak apetycznie !!!!!
-
2011/11/11 11:12:45
Fajna kaczucha. Jaką ma skórkę chrupiącą! Bardzo mi się podoba Wiosenko.
Pozdrawiam:)
-
Gość: jolantaszyndlarewicz, 178-37-3-210.adsl.inetia.pl
2011/11/11 18:07:03
ja za kaczka nie przepadam ...no chyba, ze gotuje na niej rosół ....ta twoja wyglada jednak bardzo smakowicie Wiosenko:)
-
2011/11/11 18:13:26
Jolu, ja też średnio przepadałam za kaczką ale chyba dojrzałam do tego aby od czasu doczasu upiec i zjeść kawałek kaczki:)
-
2011/11/11 18:36:00
Mmmm ależ wykwintne!
-
Gość: merlot, ip-89-161-15-106.tel.tkb.net.pl
2011/11/11 19:47:34
A ja uwielbiam kaczkę- właśnie ze śliwkami i jabłkami +czosnek- nietypową i odmienną od schabowego czy kurczaka.
Warto z wypieczonych owoców zrobić sos z dodatkiem czerwonego wina....jak to mówi moja córa-pychowa:)
-
2011/11/11 21:47:51
Oj, pychowa, pychowa:)
-
2011/11/11 23:38:46
Wygląda apetycznie...mniam!
Co prawda nigdy jeszcze nie przygotowałam samodzielnie kaczki,ale zajadam sie u rodziców zwłaszcza nadzieniem,jest boskie...:)
-
2011/11/12 00:27:03
Pomimo tego, że wolę gęś Twoja kaczka wygląda przepysznie rumiano ;) i do tego te śliwki i jabłka ... :)!
-
2011/11/12 10:49:21
Może i ja się skuszę na taką kaczkę...
-
2011/11/22 18:01:16
Mhmh.. narobiłaś mu smaku..


www.przysmakiewy.pl