Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Buraczki zasmażane

Moją ostatnią propozycją do akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia są buraczki zasmażane. Najlepszy dodatek do kotletów mielonych albo białego sosu z kurczaka. Bardzo polecam.

Składniki

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Buraki wyszorować, zalać osoloną wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać mąkę, razem zasmażyć. Wymieszać z buraczkami, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Smacznego:)

czwartek, 17 listopada 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/11/17 07:02:22
Uwielbiam zasmazane buraczki. Tylko ja nie dodaje do nich cebuli :))

Pozdrawiam cieplo.
-
2011/11/17 08:21:13
Bardzo lubię:)) Miłego dnia Ci zyczę!
-
2011/11/17 16:22:00
o tak, to świetny dodatek do drugiego dania:) Pycha i jaki kolor:)
-
2011/11/17 16:37:37
Ja też czasami pomijam cebulę:)
-
2011/11/17 18:01:04
kapustę zasmażaną znam i jadłam, ale takie buraczki to dla mnie zupełna nowość ...a fajnie wygladają:)
-
2011/11/17 21:24:12
Też ostatnio robiłam :) Mam nieco inny przepis, ale ubóstwiam :)
-
2011/11/17 22:35:11
Ooo, moja teściowa robi podobne buraczki. Uwielbiam je!!
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2011/11/22 17:37:48
Niezastąpiony dodatek do dania ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: karolina, dynamic-78-10-101-187.ssp.dialog.net.pl
2012/07/04 19:27:06
Smażę słoninkę i dopiero dodaję starte buraczki na oczkach jak na placki ziemniaczane ,sól,cukier, pieprz ,ocet winny wszystkie przyprawy do smaku wymieszam i jeszcze chwilę potrzymam na palniku ciągle mieszając aby nie przypaliły się do dna garnka - pychotka do drugiego dania :):):)