Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Kruche ciasto ze śwlikami  i kruszonką jest napewno hitem jesieni  prawie w  każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone migdały albo wiórki kokosowe. Ja zdecydowałam się na cynamon.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 duże żóltka
  • 1 lyżka gestej kwaśnej smietany

Składniki na nadzienie:

  • ok. 0,5 kg śliwek

Składniki na kruszonkę: 

  • 185g maki
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki masla
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki cynamonu

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Śliwki umyć, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć śliwki, posypać  kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

sobota, 17 września 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/09/17 07:23:35
Dzień dobry! :) jaki miły początek dnia :) u Ciebie zawsze pięknie i smacznie!
-
2011/09/17 07:47:26
Dziękuję:)
Udanego weekendu:)
-
2011/09/17 08:31:41
Mniam,ciasto na czasie :)
Pozdrawiam.
-
2011/09/17 08:52:56
Wygląda tak krucho i delikatnie, że chce się zjeść choć kawałeczek i to natychmiast;-) Łatwy przepis na super ciacho. Jesień nie jest taka zła:-)
-
2011/09/17 09:43:04
Takie ciasto to marzenie dla mojego podniebieniia, mmm... :)
-
2011/09/17 12:27:44
Wygląda pysznie :), mi takie ciasto zawsze najbardziej smakuje właśnie z cynamonową kruszonką :)
-
2011/09/17 12:48:01
Lubie takie proste i aromatyczne ciasta :) Zjadlabym kawaleczek :)
-
2011/09/17 14:08:51
Ach! U mnie w piekarniku też siedzi ciacho ze śliwkami :)
-
2011/09/17 19:01:47
Śliwki samakują teraz wyśmiecicie! Zwłaszcza pod cynamonową kruszonką...
-
2011/09/17 23:08:22
Mniam, wspaniale wygląda! Lubimy takie ciasta bardzo:)
-
2011/09/18 07:54:08
a ja kruchego w tym sezonie śliwkowym jeszcze nie robiłam:) muszę nadrobić, zwłaszcza, ze to twoje tak smakowicie wygląda:) pozdrawiam ciepło
-
2011/09/18 09:45:17
To ciasto musi smakować bajecznie, lubię takie smaki ...

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/09/22 18:08:44
Kruche ciasta to rewelacja w wypiekach ;-) A do tego śliweczki.. i cynamon! Rewelka!


www.przysmakiewy.pl