Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa cebulowo - serowa

Dzisiaj przedstawiam pyszne połączenie sera i cebuli. Zestaw smakowy znany i pewnie często stosowany, w zupie wypadł wspaniale. Zupa jest dość sycąca  i raczej nadaje sie na chłodne dni. Przepis znalazłam we fragmencie starej gazety, ale  nie wiem jakiej, pewnie Moje Gotowanie albo Sól i Pieprz.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • mały kawałek boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • odrobina masła
  • duża cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • serek topiony
  • 2 łyżki śmietany

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać boczek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć boczek, pokroić w kostkę, wywar przyprawić do smaku. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić pokrojony boczek i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić i na koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Zawartość patelni dodać do wywaru i gotować. Dodać starty żółty ser i serek topiony. Gotować około 10 minut, mieszając. Na koniec dodać trochę śmietany. Przyprawić sola i pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 23 sierpnia 2011, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/23 08:40:22
Wygląda pysznie, chętnie wypróbuję :-)
-
2011/08/23 08:50:29
Bardzo lubiętakie zupki, nawet musze w najbliższym czasie ugotować taką :).
-
2011/08/23 09:15:27
właśnie taką zupkę planuje, ale poczekam jeszcze na bardziej jesienny klimat ;)
-
2011/08/23 10:29:50
Świetna zupa!
I miałam takie miski jak byłam mała, przypomniało mi sie i zaczęlam się teraz zastanawiać, co sie z nimi stało, bo było ich w domu dość dużo, a w tajemniczych okolicznościach naraz gdzieś wyparowały :)
-
2011/08/23 11:09:48
ser i cebula...
pyszota!
-
2011/08/23 17:02:03
Lubie serek topiony w zupie ...nadaje on jej świetnego posmaku:)
-
2011/08/23 17:14:53
Robię podobną, tylko bez boczku - pyszna jest ! Twoja bardzo smakowicie wygląda :)
-
2011/08/23 19:26:06
Mniam, mniam, cebulowa to jest to!
-
2011/08/23 19:41:28
Serową to gotuję.. ale serowo-cebulową? Jeszcze nie próbowałam. Wykorzystam przepis ;-)
-
2011/08/23 21:09:11
Nie, nie rób mi tego! Jestem potwornie głodna, a zupy cebulowe UWIELBIAM! Chociaż małą miseczkę.... :D
-
2011/08/23 21:14:08
takie połączenie to by mi smakowało:)
-
2011/08/23 21:20:50
Lubię połączenie sera i cebuli :-)
-
2011/08/23 22:32:49
Wygląda apetycznie :)
-
2011/08/24 18:10:44
Uwielbiam zupkę serową, ale u mnie ograniczała się zawsze do gotowanego mięska :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/23 20:32:02
Zrobiłem zupę wg tego przepisu,smak przeciętny.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/23 20:39:05
Kawałek boczku....,proszę podać konkretnie ile ?
-
2013/03/24 17:28:38
10 dag boczku. A smak to już chyba kwestia gustu
-
Gość: kolumb, *.dynamic.chello.pl
2014/03/28 15:57:36
ja zawsze dodaje wiecej boczku, bo tak akurat lubie ja i moi domownicy:) najczesciej wybieram boczek kani, bo jakos mi smakuje lepiej niz pozostale:)