Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pomidory nadziewane mięsem i ryżem

Obiecałam sobie w tym roku, że będę próbować wiele nowych przepsiów, zwłaszcza na nadziewane warzywa. Cukinię już zrobiłam więc teraz kolej przyszła na pomidory. Wahałam się trochę nad nimi bo zazwyczaj pieczone pomidory smakują trochę kwaśno. Ale w połączeniu z pysznym, mięsnym farszem nie było tak źle. Było to całkiem zaskakujące doznanie smakowe. Przepis pochodzi z bardzo starego numeru Mojego Gotowania.

Składniki:

  • 8 dag ryżu
  • sól
  • 8 dużych pomidorów
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła
  • 25 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany

Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Odkroić wierzch, wydrążyć łyżką. Cebulę obrać, drobno  posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę i natkę pietruszki usmażyć na maśle. Dodać ryż, mielone mięso, jajko. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, napełnić pomidory. Wlać bulion, dodać koncentrat, sól, pieprz i wymieszać. Ułożyć napełnione pomidory w naczyniu żaroodpornym i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wytworzony sos można zaprawic śmietaną.

Smacznego:)

czwartek, 18 sierpnia 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/08/18 07:04:38
ależ to fajnie wygląda, takie kopczyki:) ....bardzo ciekawy pomysł na ovbiad:) poozdrawiam ciepło
-
2011/08/18 07:44:07
lubię.. choć z niewiadomych przyczyn baaaardzo rzadko robię.. A szkoda :)
-
2011/08/18 08:07:11
Faszerowane pomidory są pyyyszne! Zarówno w wersji z mięsem jak Twoje jak i z farszem farskim - z ryżu lub bulguru. Warto faszerować warzywa.
Pozdrawiam :)
-
2011/08/18 10:30:41
Hmm... zawsze faszerowałam paprykę, ale nigdy nie pomyślałam o pomidorach. Super danie :)
-
2011/08/18 10:32:22
Aż żal byłoby zjeść tak misternie wykonaną konstrukcję... ;-)
-
2011/08/18 11:01:50
A mi w tym roku z warzywami nie idzie, wszystko przez wakacje w Polsce, po pięknych dorodnych cukiniach z działki mojej teściowej, po pomidorach o przedziwnych kształtach to mi się teraz nie chce patrzeć na te tutejsze równe i doskonałe, jakieś takie nieprawdziwe.
-
2011/08/18 11:09:37
Pomidory na razie faszerowałam na razie tylko jajkiem (przepis już dziś na blogu), mięskiem również planuję nadziać. Na pewno są pyszne. Zapraszam do wzięcia udziału w akcji "Warzywa psiankowate" mojego autorstwa" wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285 Pomidor to też psianka! :)
-
2011/08/18 15:26:10
uwielbiam faszerowane pomidory i robię je bardzo często :) pozdrawiam :)
-
2011/08/18 21:49:27
Świetny pomysł.
-
2011/08/18 22:17:56
Smakowite! Podobnie faszeruje papryke, musze dla odmiany zobaczyc z pomidorami:)
-
2011/08/19 12:08:22
super pomysł:)faszerowałam już pomidory ale innym nadzieniem...teraz wypróbuję twoję...wyglądają przepysznie!
-
2011/08/23 19:44:36
Świetne !