Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem

Jednym z najbardziej popularnych przepisów Jamiego Olivera jest chyba kurczak pieczony w całości z cytryną i rozmarynem. Ponieważ kurczak jest u mnie bardzo lubiany chciałam  wypróbować go już dawno. Okazja nadarzyła się w weekend bo planowana wyprawa do lasu wymagała przygotowania szybkiego obiadu a kurczak upieczony w sobotę idealnie nadaje się do tego aby zabrać go ze sobą następnego dnia.  Mięso pieczone w ten sposób smakuje naprawdę wspaniale, jest kruche i aromatyczne od ziół. Co prawda kurczaka pieczonego na butelce moim zdaniem nie pobiło ale i tak było pyszne.

Składniki:

  • 2 kg kurczaka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 kg ziemniaków, obranych
  • 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana
  • 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki
  • garść świeżego tymianku
  • oliwa
  • garść świeżego rozmarynu
  • dowolnie: 8 plastrów wędzonego bekonu

Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie przykryć go, wstawić do lodówki i trzymać tam do momentu rozpoczęcia szykowania  obiadu. Dzięki temu mięso będzie po upieczeniu naprawdę przepyszne. Rozgrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Zagotować duży garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włożyć do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku i gotować przez 12 minut. Odcedzić i odparować przez 1 minutę (dzięki temu ziemniaki będą bardziej chrupiące), następnie wyjąć cytrynę i czosnek. Podrzucać gorące ziemniaki w garnku - to też sprawi, że po upieczeniu będą chrupkie.

Jeszcze gorącą cytrynę delikatnie nakłuć ok. 10 razy. Wyjąć z lodówki kurczaka, położyć na papierze do pieczenia i całego natrzeć oliwą. Nafaszerować  go ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieścić na blasze i piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Przenieść kurczaka na półmisek. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtoczyć ziemniaki z listkami rozmarynu. Potrząsnąć, obłóż nim pierś kurczaka i piec kolejne 45 minut albo do chwili, kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki się zarumienią. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości a sos, który puści jest klarowny.

Smacznego:)

wtorek, 30 sierpnia 2011, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/30 08:05:15
Pyszny kurczaczek :).
-
2011/08/30 09:29:42
Robilam tego kurczaka i potwierdzam: jest przepyszny! (jak wszystkie przepisy Jamiego na kurczaka:) Znow narobilas mi na to danie ochoty :))
-
2011/08/30 10:42:14
Przepis świetny ale skąd wziąć cytrynę niewoskowaną w Polsce? Próbowałem ze zwykłymi ale to pomyłka, śmierdzi chemikaliami taki kurczak. Pozdrawiam.
-
2011/08/30 11:21:59
Jedyne wyjście widzę w dokładnym wyparzeniu cytryny zanim użyjemy go do kurczaka:)
-
2011/08/30 12:50:27
Piekłam raz podobnego, tyle że z tymiankiem, czoskiem i cytryną. Fajnie smakował...
-
2011/08/30 13:48:53
Zestaw kurczak i cytryna to mi się od razu z oregano kojarzą i Grecją;-)
Taki kurczak tez by mi pewnie posmakował;-)
-
2011/08/30 16:43:26
Piekłam kurczaka w bardzo podobny sposób, pyszny był:) pozdrawiam
-
2011/08/30 16:48:44
Zapowiada się smakowicie !:))
A tego na butelce robiłam, smaczny był, aczkolwiek spodziewałam sie fajerwerków, a ich nie było ;-)
-
2011/08/30 19:00:53
Mniam,to bymi smakowało :)
-
2011/08/30 20:01:03
Ale obiad! Zapisuję w ulubionych i na pewno wypróbuję!
-
2011/08/30 20:37:55
Cytryna i rozmaryn - mmm... Już te słowa działają na zmysły :)
-
2011/08/30 20:47:31
Chetnie wprosilabym sie na taki obiadek:)
-
2011/08/30 22:25:59
kurczak, rozmaryn i cytryna...och co za aromat :) pyszności

gotowanie-elzunia.blogspot.com/
-
2011/08/30 23:02:51
Robiłam i wiem, że jest cudny. Nie wiem czy lepszy niż ten na butelce, bo z butelką jeszcze nie próbowałam.
-
2011/08/31 05:23:59
taki kurczaczek to na pewno by mi bardzo posmakował:) Chętnie bym spróbowała:)
-
2011/09/04 19:44:11
Zdjęcie mówi samo za siebie!!


www.przysmakiewy.pl