Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak po chińsku z pędami bambusa

Zauważyłam, że makaron najczęściej pojawia się u mnie w dwóch odsłonach: włoskiej albo chińskiej. Kiedyś nie skojarzyłabym makaronu  z Chinami, bo dla mnie to ojczyzna ryżu ale dzisiaj kiedy sięgam do książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska, okazuje się że Chińczycy jedzą go naprawdę dużo,  oczywiście tego specjalnego. Dzisiaj więc będzie u mnie kolejne danie z chińskim makaronem (błyskawicznym). Jest to moja propozycja do akcji Grumków.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 strąk zielonej lub czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 3 duże marchewki pokrojone w zapałkę
  •  mała puszka bambusa
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Umyte i osuszone mięso pokroić w paski. Do mąki dodać sól i pieprz i posypać nią mięso. Na dużęj patelni rozgrzać olej, włożyć paski mięsa obsmażyć je na rumiano. Na patelnie włożyć cebulę i czosnek, smażyć przez 3 minuty, dodać paski papryki i marchewkę, smażyć przez kolejne 6 minut, stale mieszając.Do warzyw na patelni dodać bambus z puszki. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wlać pół szklanki wody. Zagotować i trzymać na małym ogniu przez 2 minuty. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem ( a ja podałam z chińskim, błyskawicznym).

Smacznego:)

niedziela, 03 lipca 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/07/03 07:54:35
oj, chętnie bym zjadła taki makaron :)
-
2011/07/03 07:55:46
Trafne spostrzeżenie;-)
U nas w najbliższych dniach będzie przepis na makaron z Filipin;-)
-
2011/07/03 09:23:41
Jak chcesz pyszny przepis na kurczaka pędź do Wiosenki ....jesteś istną kopalnia kurczakowych pomysłów ....ten dzisiejszy wyglada wspaniale ..miło zjeść tak optymistycznie kolorowy obiadek:)
-
2011/07/03 09:48:00
Uwielbiam takie dania :)
-
2011/07/03 10:26:50
Mniam, to na pewno pyszny kurczaczek:). Nie jadłam jeszcze pędów bambusa. Muszę to nadrobić :)
Pozdrowienia:)
-
2011/07/03 10:32:19
Pędy bambusa w azjatyckich daniach to naprawdę świetny dodatek:)
-
2011/07/03 12:36:37
Muszę przyznać, że i u mnie makaron najczęsciej pojawia się w takich samych wydaniach jak u Ciebie. I kocham go zarówno po azjatycku jak i po włosku :) A Twoja wresja jak zwykle bardzo mi się podoba :)
Pozdrawiam!
-
2011/07/03 16:45:17
kolorowo i bardzo smakowicie:)
-
2011/07/03 20:06:10
Bardzo często używam pędów bambusa do takiego typu dań, nadają fajnego smaku i super chrupią :)
-
2011/07/03 20:46:09
bardzo smakowite to danie:)
-
2011/07/03 22:00:03
smakowicie wygląda i tak też musi smakować, bardzo chińską kuchnię lubię
-
Gość: eva, 89-73-142-10.dynamic.chello.pl
2011/07/04 20:34:25
mmmm grzechu warte! własnie zrobiłam tego kurczaczka, dodałam jeszcze podprażony sezam! MNIAM :)
-
2011/07/04 20:55:12
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam:)
-
2011/07/04 23:43:26
mmm,zdecydowanie w moim guscie :)
-
2011/07/06 09:53:57
Wspaniałe kolorki na talerzu! Już się zajadam..!
-
2011/07/06 20:03:43
wygląda smakowicie;)
-
Gość: sejana, 95-88-237-169-dynip.superkabel.de
2012/02/14 15:51:30
Kurczaczek pychotka, moja mama robi go juz od dawna..
my tez mamy go dzisiaj na obiad mniam