Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Jajka w pikantnej marynacie

Przepis na te jajka pochodzi ze starego numeru jakiejś świątecznej gazety i już od dłuższego czasu nie dawał mi spokoju. Byłam bardzo ciekawa jak smakują takie marynowane jajka i muszę powiedzieć, że trochę się bałam, że będę musiała je wyrzucić bo wyobrażałam sobie, że nie będą do zjedzenia. Tymczasem okazało się, że są jadalne. Ostrość octu z zalewy jest wyczuwalna na zewnętrznej warstwie białka, natomiast w środku to takie normalne jajko. Bardzo dobrze smakuje cebulka z marynaty. Ogólnie dość ciekawa przystawka.

Składniki:

  •  12 jajek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzka cukru
  • 1 łyzka soli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • pół szklanki octu z białego wina

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, ostrożnie obrać ze skorupek, żeby nie uszkodzić białka. Cebule pokroić w plasterki. Do garnka wlać 4 szklanki wody i ocet. Dodać cebule, obrać ząbki czosnku, cukier, sól i przyprawy. Zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Do wyparzonego słoja przełożyć jajka. Zalać dobrze ciepłą marynatą. Słój zakręcić i odstawić na 2 dni do lodówki. Jajka podawać w salaterce lub jako przekąskę z majonezem, sosami i białym pieczywem. Można też przekroić i faszerować. Tak przygotowane jajka wolno przechowywać do dwóch tygodni. U mnie zniknęły po trzech dniach:).

Smacznego:)

czwartek, 21 kwietnia 2011, wiosenka27
Tagi: jajka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/21 18:31:12
Świetnie te jaja w słoju wyglądają ....i zawsze to coś nowego:) pozdrawiam Kochana:)
-
2011/04/21 18:32:01
a jedno jajko to jakby się uśmiechało, i ma takie fajne oczka:)
-
2011/04/21 18:39:06
Faktycznie, to z lewej się uśmiecha:)
-
2011/04/21 18:55:30
i teraz furorę zrobi uśmiechnięte jajo, a nie przepis :P
Bardzo ciekawy rzecz jasna ;)
-
2011/04/21 19:22:19
tego nie znałam, ciekawy przepis
-
2011/04/21 19:30:03
Może kiedyś wypróbuję , podobają mi się :)
-
2011/04/21 19:33:53
Nie wiem czy będę miała odwagę spróbować, ale to uśmiechnięte jako bardzo zachęca :D
-
2011/04/21 19:52:18
Uwielbiam jajka marynowane! A jutro podam przepis na takie korzenne:)) Pozdrawiam cieplutko!
-
2011/04/21 20:15:03
O, ciekawe te jajeczka! Bardzo mi się podoba taki pomysł. Ciekawa jestem smaku.
Pozdrawiam:)
-
2011/04/21 20:16:27
Marynowanych jeszcze nie jadłam. Wpadnę do Ciebie spróbować.
-
2011/04/21 20:35:01
Ja też mam wycinek z jakiejś gazety z tym przepisem ale tak jak Ty miałam obawy co do jadalności tych jajeczek w takiej zalewie. Po Twojej recenzji za rok wypróbuję :)
-
2011/04/22 00:20:08
Oj taki przepis to dla mnie nowość:) chętnie bym spróbowała:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/22 21:28:10
Wyobraź sobie, że dzisiaj, w jednym z komentarzy, Czytelniczka pytała mnie o "kiszone jajka", które pamięta z dzieciństwa! Nawet znalazłam dwa przepisy i jej wysłałam, ale teraz doślę jeszcze Twój :)
Zresztą chyba sama także wypróbuję, z dokładnie tych samych powodów co Ty - czysta ciekawość :)
Pzdr Aniado
-
2011/04/30 17:10:38
Łohoho.. takiego wynalazku to ja nie znam ;-( Aż sama jestem ciekawa jak to cudo smakuje.