Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ajerkoniak domowy

Skończył się post więc mogę wrócić do mojej produkcji domowych alkoholi. Tak naprawdę to ten ajerkoniak zrobiłam jeszcze w poście ale dopiero dzisiaj spróbowałam. Lubię ten ze sklepu ale  domowy jest jeszcze lepszy. Teraz będę mogła go używać do takich deserków jak czekolada czy kawa z ajerkoniakiem.

Składniki:

  • 250 ml spirytusu  lub wódki
  • 10 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Wlać mleko i dokładnie wymieszać, następnie powoli, cały czas mieszając, wlewać alkohol. Gotowy adwokat przelać do butelki.

Na zdrowie:)

niedziela, 24 kwietnia 2011, wiosenka27
Tagi: jajka alkohol

Komentarze
2011/04/24 19:45:26
cieszę się z tego przepisu bo chodzi mi po głowie ajerkoniak domowy :) czekam tylko na sprzęt i wypróbuję :)
-
2011/04/24 20:00:57
Ja bardzo lubię, rownież do deserów. Zrobię sobie :)
-
2011/04/24 20:23:02
Ajerkoniak uwielbiam, ale mleko skondensowane zastąpiłabym domowym dulce de leche - nigdy nie wiadomo, co się kryje w tej puszce ;-)


Radosnych i ciepłych świątecznych chwil!
-
2011/04/24 22:26:36
Ja już nawet spirytus zakupiłam:) w tym roku znów nalewki nastawię:) ...a moze sie skusze i na ajerkoniaka, ale z karmelem:) ale tym kieliszkiem sie częstuję,a co:) pozdrawiam
-
2011/04/24 22:48:37
o takie coś to ja lubię , najlepsze jest jak się paluchem wylizuje kieliszek:)
-
2011/04/25 00:36:55
i u mnie w tym rok zagościł.
także w wersji domowej, innej nie uznajemy od tej pory xd

cudownych, ciepłych i rodzinnych Świąt!
-
2011/04/25 08:01:44
O jak fajnie, że skończył się post;-)
-
2011/04/25 09:31:29
Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt.
Bardzo piękny ma kolor!
-
2011/04/25 14:50:36
Uwielbiam ajerkoniak od czasów liceum :) Mam niezwykle miłe wspomnienia z nim związane.
-
2011/04/26 08:13:08
alkohol i ja to dwie rzeczy które zawsze mocno się wykluczały, ale taki domowy ajerkoniak z chęcią bym zrobiła.. bo mogłabym go urzywać do ciast ;) Mam tylko (być może głupie) pytanie. Wiem że alkohol się nie psuje.. ale z jajkami też może długo stać? U mnie pewnie nie będzie to takie proste aby szybko go zużyć. Zupełnie nie mam doświadczenia w kwestii alkoholu :P
-
2011/04/26 08:20:14
Niestety nie sprawdziłam jak długo taki domowy ajerkoniak może przetrwać bo u mnie nie było go juz po kilku dniach. Ale dla pewności myslę, że trzeba go trzymać w lodówce i wszystko powinno byc ok.
-
2011/04/26 09:58:53
To w takim razie sprawdzę jak długo przetrwa i dam Ci znać.. ;)
Myślę że koło weekendu zrobię :)
-
2011/04/26 11:57:41
Czekam na info:)
-
2011/04/30 17:09:31
Mhmh.. chętnie chętnie ;-) Nie ma jak w domu.. :-)