Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na tę rybę pokazała tydzień temu Ewa Wachowicz w swoim programie. Akurat nie mogłam oglądać tego odcinka ale po przeczytaniu przepisu na stronie internetowej czułam że to może być bardzo dobra ryba. Sos słodko-kwaśny jest znakomity, a ryba moim zdaniem też tu świetnie pasuje. Mam tylko zastrzeżenie do ilości cukru. W przepisie było 12 łyżeczek, ja dałam tylko 2 łyżki  i nie wyobrażam sobie, że można dać wiecej. Rybę podałam do ryżu.

Składniki:

  • 70 dag filetów z ryby (u mnie dorsz)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 puszka ananasa
  • 3 marchewki
  • 1 słoik papryki marynowanej
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek sosu sojowego (u mnie 3)
  • 12 płaskich łyżeczek cukru (u mnie 2 łyżki)
  • 2 łyżeczki curry
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Filety podzielić na małe kawałki i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać i dodać mąkę . Gdy ciasto zrobi się gladkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju, z obu stron na złoty kolor. Olej wlać na dużą patelnie, dodać marchewkę starta na grybych oczkach. Gdy zmięknie dodać zalewę z ananasa, pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Czosnek pokroic w plasterki i dorzucic na patelnię. Mieszając podsmażać chwilkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie.

Smacznego:)

piątek, 25 marca 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/03/25 17:27:32
wieprzowinę w podobnym sosie jadlam, ryby jeszcze nie..
a 12 łyżeczek to faktycznie za dużo;)
-
2011/03/25 17:30:03
A ja się wczoraj naszukałam przepisu na dobrą rybę. Ech.. Ale nic straconego . Zapisuję i będę mieć na później.
Pozdrawiam
tmach
-
2011/03/25 17:43:44
Wiosenko ja nie mogę do ciebie zaglądać, bo od razu robię się głodna:) Pysznosci gotujesz:) pozdrawiam ciepło kochana:)
-
2011/03/25 18:10:44
Łał, dla mnie rewelacja ... mega apetycznie się prezentuje !:)

Pozdrawiam :)
-
Gość: , 87-206-167-188.dynamic.chello.pl
2011/03/25 19:41:57
Bardzo fajny przepis. Zapisuję i myślę, że niedługo ją zrobię.
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2011/03/25 20:12:41
Mhmmh.. idealne danie z dodatkiem rybki ;-) Jak dla mnie musiałabym wyeliminować ananasa z tego dania ;- Kolorki smaczne!


www.przysmakiewy.pl
-
2011/03/25 20:25:43
świetnie wygląda..musi być pyszna:)
-
2011/03/25 20:52:14
Ależ pyszności! I w mojej ulubionej czerwieni...
-
2011/03/25 20:53:47
Mnie tez sie ta rybka bardzo podoba :) Lubie ryby i robilam juz pare razy rybke w sosie slodko kwasnym, ale troche inaczej. Zapisze sobie przepis i , skoro polecasz, postaram sie tez kiedys zrobic :)
-
2011/03/25 21:00:22
Faktycznie, 12 łyżeczek cukru to przesada. A poza tym - pyszne smaki i apetycznie wygląda :)
-
2011/03/25 21:26:57
Ja jestem okropnie wybredna jeśli chodzi o ryby, po incydencie z dławieniem się ością rzadko niestety je jadam :( Ale, Twoja wygląda cudownie i jestem pewna, że znalazłaby się dla mnie taka bez ościowa ;)
-
2011/03/25 21:34:08
Takich doświadczeń nie zazdroszczę ale rybkę mimo wszystko polecam:)
-
2011/03/25 21:57:24
A moze z tym cukrem to jakaś literówka była ? Faktycznie ilość powalająca ;)
Rybka i sos wyglądają pysznie Wiosenko:)
Dobranoc:)
-
2011/03/25 22:01:43
No sama nie wiem. Programu nie oglądałam ale na stronie jest liczba 12. No chyba, że to dla wielbicieli baaardzo słodkich dań:)
-
2011/03/26 10:42:44
hmmmm,rybe kocham,ale jakos na slodko-kwasno nigdy jej nie probowalam przyrzadzac...sporo tego cukru i na pewno nie dalalbym go tyle,ale moze by wyprobowac....wyglada swietnie...
Pozdrawiam :)
-
2011/03/26 11:17:32
Bardzo ciekawa rybka:)
-
2011/03/26 12:13:58
A mi się skończyły już słoiczki z sosem słodko-kwaśnym :(
-
2011/03/26 12:23:40
W takim połączeniu jeszcze nie próbowałam:) Pyszności:)
-
2011/03/26 13:25:55
przepadam za taką rybą :)
-
2011/03/26 19:05:57
genialny pomysł :) I mam akurat rybkę w lodówce ;)
-
2011/03/28 16:17:15
mmm... zapowiada sie smacznie:) biore przepis do wyprobowania:)
-
2011/03/31 18:46:46
Uwielbiam słodko-kwaśny sosik, robiłam dwa dni temu. Troszkę inaczej, ale w sumie liczy się efekt końcowy:) Trochę dużo octu i cukru:)
-
Gość: anonim, acbc223.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/29 10:33:03
Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami