Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Różowy sos

Dzisiaj polecam bardzo dobry sos  o ładnej różowej barwie, którą zawdzięcza żurawinie. Oczywiście wykonanie jest ekspresowe a zastosowanie może być różnorodne i zależy tylko od naszej inwencji. Ja używam go do mięs na zimno np. szynki peklowanej a także do paluszków drobiowych a w niedalekich planach mam również sałatkę. Sos ma leciutko słodkawą nutę, tym co lubią mięsa z dodatkiem owoców na pewno będzie smakować.

Składniki:

  • słoik majonezu
  • 8 łyżek żurawiny w słoiku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Posiekać czosnek. Wymieszać żurawinę i  ketchup z majonezm i czosnkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na 1 h.

Smacznego:)

sobota, 26 marca 2011, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/26 17:55:22
Mam jeszcze żurawinę do mięs, więc może zrobię taki sosik. Podejrzewam jednak, że raczej z połowy porcji :)
-
2011/03/26 19:06:57
ja go widzę w towarzystwie panierowanych pałek z kurczaka :) mniam :)
-
2011/03/26 19:27:52
Ciekawy pomysł..
-
2011/03/26 22:47:53
Z żurawinką, ciekawe i pewnie pyszny do jakiejś domowej pieczeni :)
-
2011/03/27 08:27:07
bardzo ciekawy przepis ciekawa jestem smaku bo wygląda bardzo ładnie..;)
-
2011/03/27 12:22:57
Robię taki sos bardzo często, świetnie pasuje do mięs, ale i do do zielonych warzyw...
-
2011/03/27 15:01:59
I do wielkanocnego pasztetu jak znalazł! :)
P.S.
Robię podobny, ale bez żurawin :)
-
2011/03/27 21:22:15
Wspaniały dodatek do przekąsek.. mięsa.. Miam! I żurawinka ;-))

www.przysmakiewy.pl