Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Peklowana sztuka mięsa

Zbliżają się święta więc czas wypróbować ciekawe przepisy, które będą się nadawały na wielkanocny stół. Dzisiaj proponuję mięso pieczone a wcześniej kilka dni peklowane. Mięso trzymane w takiej marynacie jest soczyste i kruche. W ten sposób można przygotować dowolne mięso, ja tym razem zrobiłam karkówkę wieprzową. Przepis znalazłam u Agi.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • ulubione przyprawy do mięsa

 
W naczyniu przygotować marynatę, wlać wodę, dodać sól peklową, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Do marynaty włożyć mięso, najlepiej byłoby gdyby marynata zakrywała mięso całkowicie. Wstawić do lodówki na kilka dni. Każdego kolejnego dnia mięso obracać w marynacie, aby było równomiernie zapeklowane. Następnie wyjąć mięso z marynaty i osuszyć, natrzeć ulubionymi przyprawami i włożyć w siatkę do pieczenia mięs lub obwiązać sznurkiem, aby zachowało kształt. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180 st. z termoobiegiem ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na ok. 20-30 minut, aby "odpoczęło", a wszystkie soki pozostały wewnątrz mięsa.
 
Smacznego:)
czwartek, 17 marca 2011, wiosenka27
Tagi: wieprzowina

Komentarze
2011/03/17 06:34:41
Zapowiada sie pysznie. Domowe, pachnące :)
-
Gość: beolhar, s183pc123.mmj.pl
2011/03/17 07:46:10
Robię na Wielkanoc podobne marynowane mięso, strasznie lubię takie domowe wędlinki
-
2011/03/17 08:51:40
mniam mniam :)
-
2011/03/17 11:30:42
Bardzo lubię przygotowane w ten sposób mięso. :0
-
Gość: ka.wo, user-46-112-65-229.play-internet.pl
2011/03/17 12:55:49
Na Święta jak znalazł :) W moim domu robi się podobnie szynkę :)
-
2011/03/17 16:45:43
fajnie, ze przepis sie przydal:) bardzo smakowicie wyglada Twoje miesko:)
-
2011/03/17 18:24:52
skuszę się na takie mięsko, oj skuszę
-
2011/03/17 18:47:03
Uwielbiam takie domowe wędliny, pysznie wygląda :)
Ja właśnie dziś kupiłam kawał szynki do wypróbowania peklowania przed Świętami - tyle, ze ja potem gotuję, nie piekę.
-
2011/03/17 20:01:24
A ja jeszcze mięsa nie peklowałam, ale chyba trzeba.
-
2011/03/17 21:25:23
prawdziwie domowy smakołyk :)
-
2011/03/18 08:35:43
Piękna sprawa;-) Myślę co by może właśnie na Wielkanoc zrobić?;-)
-
2011/03/18 15:50:55
Nie ma to jak domowa wędlina - prawdziwa i wyborna :)
-
2011/03/18 16:29:27
Naprawdę polecam:)
-
2011/03/20 00:05:31
Wyglada na naprawde pyszne miecho! :)