Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kruszonka czekoladowa z owocami

Szaleństwo czekoladowe opanowało blogosferę więc i ja dam się unieść tej fali bo przepis na żeberka czy karkówkę jakoś dzisiaj chyba nie zaistnieje. Inspirację na ten deser znalazłam w moim prezencie imieninowym A to tylko 1 garnek wyd. Parragon. Był to przepis, na którym książka otworzyła się sama i poprosiła, żeby go zrobić. Nie miałam więc wyboru. Rozpisywać się o tym deserze  nie będę bo czekolada, kruszonka i owoce to  argumenty, które napewno przekonają Was do zrobienia tego przepisu.

Składniki:

  • 60 g gorzkiego kakao
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki bardzo drobnego cukru
  • 2 łyżki niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 duże jabłka lub brzoskwinie

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki  mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 5 łyżek ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów pecan
  • 50 g czekolady deserowej, drobno posiekanej

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wsypać mąkę i kakao do dużej miski, dodać masło i palcami wyrobić masę, aż będzie przypominała pokruszony chleb. Dodać 4 łyżki cukru i posiekanych orzechów, a następnie dodać posiekaną czekoladę i odstawić.

Umieścić kakao, wodę i cukier w małym rondlu. Gotować na małym ogniu 3 minuty, mieszając. Dodać pokrojone masło i ponownie zagotować, cały czas mieszając, a następnie zestawić z ognia.

Owoce pokroić. Rozłożyć je równomiernie na dnie żaroodpornego naczynia. Wylać połowę sosu czekoladowego na owoce i posypać kruszonką oraz pozostałym cukrem. Wstawić do piekarnika na ok.20-25 min, aż kruszonka zacznie się przyrumieniać. Tuż przed końcem pieczenia ponownie podgrzać resztę sosu czekoladowego. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjąć je z piekarnika i podawać z ciepłym sosem czekoladowym.

Smacznego:)

sobota, 19 lutego 2011, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/19 08:22:21
O rany, ale genialnie wygląda! Esencja czekolady :)
-
2011/02/19 08:50:14
ja ja lubię takie desery-ciasta
Twój ma takie smakowite kolory i skład przepyszny
-
2011/02/19 08:53:05
Pyszne i ciekawe danie, notuję przepis :)
-
2011/02/19 09:06:43
Moim chłopakom by to posmakowało. Z ciasta drożdżowego wyjadają kruszonkę, a resztę zostawiają :) a do tego czekolada...
-
2011/02/19 09:13:01
ale smakowicie :) super wygląda :)
-
2011/02/19 09:35:38
Jejku jest cuuudowna! WIosenko, mogę wpaść?;)
-
2011/02/19 09:35:44
Och Wiosenko, jakie pysznosci :)) Takie wersji kruszonki jeszcze nie widzialam :))
-
2011/02/19 09:48:51
Boskie! Czekoladę widzę wszędzie!
-
2011/02/19 13:05:41
Oh, ah. Owoce pod czekoladową pierzynką. Słodkie. Mm.
-
2011/02/19 13:37:28
Musi być obłędna. Wiosenko 3/4 szklanki mąki? Bo czegoś tam zabrakło.
-
2011/02/19 14:07:47
Tak, 3/4 szklanki mąki. Juz poprawiam:)
-
2011/02/19 15:18:08
Mmmm... Takiego crumble jeszcze nie jadlam - i juz widze, ze to wersja w sam raz dla mnie!
-
2011/02/19 16:33:21
na pewno jest smakowita:))
-
2011/02/19 17:57:46
Ten przepis to dwa czyste R. Czysta Rozkosz i czysta Rozpusta... :)
-
2011/02/19 19:05:47
Ja tez takiego crumble jeszcze nie jadłam,Wiosenko, choć nie wygląda... to piszesz o tym tak sugestywnie, że wierzę, że musi być pyszne, wszak czekolada to... czekolada;)
-
2011/02/19 19:05:54
mialam zamiar tez upiec cos czekoladowego, ale zanim sie zdecydowalam to zjadlam cala czekolade i nic z pieczenia juz nie bedzie:D
-
2011/02/19 19:48:04
świetne
-
2011/02/19 20:59:03
Jeśli to smakuje tak samo jak wygląda to mmmm...
-
2011/02/20 06:10:04
Tak mamy czekoladowe szaleństwo;)) Bardzo chętnie bym się poczęstowała twoim deserkiem - pyszności! Pozdrawiam!