Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z mlekiem w proszku

Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy i robię go zawsze wtedy kiedy mam ochotę na taki prosty, niewyszukany sernik. W smaku jest bardzo neutralny chociaż jeśli ktoś chce, może dodać np. ekstrakt waniliowy lub rodzynki czy skórkę pomarańczową. Ja najbardziej lubię kiedy jest bez dodatków, które nie tłumią tej niezwykłej puszystości jaka jest w tym serniku. Dodatkowym plusem jest  szybkość wykonania bo robi się go naprawdę błyskawicznie.

Składniki:

  • 1 kg sera (zmielony trzykrotnie)
  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag mleka w proszku
  • 6 żółtek
  • 12 białek na pianę
  • 30 dag cukru do piany
  • 3/4 litra śmietany 22%

Ser utrzeć mikserem stopniowo z żółtkami i cukrem pudrem. Miksująć dodawać śmietanę, mąkę, mleko w proszku. Na koniec dodać pianę z białek. Lekko wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec około 1 h. Jest to porcja na dużą blachę z wysokimi brzegami.

Smacznego:)

czwartek, 30 grudnia 2010, wiosenka27

Komentarze
2010/12/30 08:40:31
Mój mąż jest fanem mleka w proszku, wiec zawsze mam zapas w domu :) może mu podbiorę i zrobi eten sernik :) Ale mam pytanie o śmietanę 22%. Bo nie wiem, czy ja taką dostanę... A jeśli nie, to lepiej użyc kwaśnej 18% czy słidkiej 36 %?
-
2010/12/30 08:42:14
Ja kupuję Gosposię ale jeśli jej nie dostaniesz to 18% powinna byc dobra:)
-
2010/12/30 08:44:39
Dziękuję :)
-
2010/12/30 08:50:26
ja siem właśnie przekonałam po krakowskim że takie najprostsze nam najlepiej smakują :)
-
2010/12/30 09:15:39
Nigdy nie korzystałam z mleka w proszku przy wypiekach. A serniczek nie wygląda jakby mu czegoś brakowało ;)
-
2010/12/30 09:21:27
bardzo zaciekawił mnie Twój sernik.
a po analizie przepisu, stwierdzam, że jest zadziwiająco prosry w wykonaniu.
zanotuję, jeśli nie masz nic przeciwko.
-
2010/12/30 09:26:13
Musze spróbować, bo ciekawi mnie ten smak :)
-
2010/12/30 09:36:40
Wiosenko śliczny. Mam straszną ochotę spróbować wypieku sernika.
-
2010/12/30 09:45:55
O takim serniku to jeszcze nie słyszałam:) ....a ślicznie i smakowicie wygląda:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
-
2010/12/30 10:02:38
dodatek mleka bardzo mnie zaciekawił. Zapisuję przepis do wypróbowania :)
-
2010/12/30 10:08:41
Zapisujcie przepis i próbójcie a nie bedziecie żałować:) Zapomniałam tylko dodać, żę ten sernik bardzo wyrasta a potem opada ale wszystko wraca na swoje miejsce i jest ok. Nawet jeśli pęknie. Wtedy można polać polewą. Ten na zdjeciu akurat mi nie pękł więc polewę sobie darowałam.
-
2010/12/30 10:18:50
Alez fantastyczny sernik! Zastanawiam sie tylko, czy da sie zastapic twarog innym rodzajem serka? Bo do twarogu dostep mam ograniczony...
-
2010/12/30 10:20:38
W sumie to nie wiem, ale może trzeba spróbować:)
-
2010/12/30 10:25:16
To chyba najkrótszy przepis na sernik jaki ostatnio widziałam ;) Rozumiem, że piec tradycyjnie? 180 stopni przez 40-50 minut?
-
2010/12/30 10:34:31
Oczywiście, nawet do godziny, zaraz uzupełnię:)
-
2010/12/30 10:49:59
Ech, żeby tak mieć czas i miejsce w brzuchu na te wszystkie pyszności, które proponujesz;-)
Pozdrawiam przedsylwestrowo;-)
-
2010/12/30 11:39:41
Szybki, prosty i taki śliczny.. Do tego jeszcze mleko w proszku w środku, od którego jestem uzależniony, i idealny sernik gotowy..
-
2010/12/30 11:44:55
Piękny! Sernika mi się chce, ale mój piekarnik do serników się nie nadaje absolutnie, piekę raz na ruski rok dlatego. Zawsze mnie zazdrość skręca jak widzę takie serniki na blogach.
-
2010/12/30 12:00:17
Z mleczkiem w proszku nie miałam okazji jeść sernika. I już go uwielbiam. I zrobię niebawem :)

Wszystkiego co Naj !!!! w Nowym Roku Wiosenko Kochana Ty Moja !!!!
-
2010/12/30 13:57:11
takiego jeszcze nie jadłam, a serniki uwielbiam wszystkie :)
-
2010/12/30 14:18:23
Tyle w nim jajek, że aż się przeraziłam! Ale coś mi się widzi, że warto... ;)
-
2010/12/30 14:27:46
No fakt, ale naprawdę warto:) A może właśnie dlatego jest taki dobry:)
-
2010/12/30 14:40:17
no jajek jest sporo i nigdy nie próbowałam mleka w proszku ;) Przepis mi sie podoba bo lubie takie proste i leciutkie serniczki
-
2010/12/30 20:17:47
fajny ten przepis, a z mlekiem w proszku to jeszcze nie jadlam, wiec zapisuje do wyprobowania:)
smakowicie wyglada:)
-
2010/12/30 20:41:13
Jak fajnie wygląda ten serniczek! Nie robiłam jeszcze takiego. Chętnie bym skosztowała kawałeczek.
Pozdrawiam WIosenko:)
-
2010/12/30 20:51:49
Mniam..z filiżanką herbatą... Super!!
-
2010/12/30 21:06:07
Ojej, uwielbiam wszystko co jest z mlekiem w proszku...wypróbuję przepis na 100%!
-
2010/12/30 21:14:40
Brzmi ciekawie, takiego jeszcze nie robiłam.
-
2011/03/20 14:56:18
Wiosenko:) a nie opadnie po upieczeniu?
-
2011/03/20 21:31:50
Andziu, tak. Ten sernik bardzo rośnie a potem opada ale wszystko wraca na swoje miejsce a ewentualne pęknięcia można pokryc polewą:)
-
2011/04/02 21:44:51
Wiosenko:0 po wczorajszym serniku pozostało tylko wspomnienie:) wczoraj była wielgachna blacha ciasta jutro może być wielgachny tyłek :D
-
2011/04/03 06:58:07
:)
-
Gość: , foto.falter.com.pl
2014/05/16 09:26:14
hmm... dodajemy 6 żółtek a pianę z 12 jajek.
-
2014/05/16 17:04:56
Tak, dokładnie tak jest. Jeśli chcesz to daj 12 żółtek:)