Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Zimne nóżki

Zimne nóżki czyli galareta gotowana na wieprzowych nogach, podawana na zimno jest świetną przystawką, znaną chyba wszystkim,  w każdej części Polski. Jest to również moja propozycja do akcji Gotujemy po polsku zorganizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.

Składniki:

  • 1 kg nóżek wieprzowych
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • marchew, seler, pietruszka
  • przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz)
  • Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać taką ilością wody, by tylko je przykryła. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum. Gotować około 4-5 godzin. W połowie czasu gotowania dodać jarzyny i przyprawy. Całość posolić pod koniec gotowania. Ugotowane mięso i nóżki wyjąć do ostudzenia, wywar  przecedzić przez sito. Mięso rozdrobnić na kawałki, marchew pokroić w plasterki i ułożyć w miseczkach( u mnie pudełeczka po serkach wiejskich). Zalać wywarem i zimne wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać  skropione cytryną lub octem.

    Smacznego:)

    czwartek, 04 listopada 2010, wiosenka27
    Tagi: wieprzowina

    Komentarze
    2010/11/04 14:34:01
    Czego jak czego, ale takiej galaretki nigdy nie zjadłem i będę się tego trzymał. :)
    -
    2010/11/04 14:35:40
    Bardzo lubię, ale z kurczaka :)
    -
    2010/11/04 14:51:12
    lubie takie... ale zazwyczaj robie z kurczaka:)
    -
    2010/11/04 14:53:54
    Z kurczaka równiez polecam:) Bo też robię i bardzo lubię:)
    -
    2010/11/04 15:03:36
    Zazwyczaj robię drobiowe, ale tym razem patrząc na Twoje zdjęcie galaretki narobiłaś mi smaka na wersję wieprzową :)
    -
    2010/11/04 16:27:13
    Ale mi smaka narobilaś ! Muszę zrobić :)
    -
    2010/11/04 16:36:51
    Takie pyszności robię dla M, bo uwielbia :) Sama zjadłabym z kurczakiem... bo dawno już nie jadłam :)
    -
    2010/11/04 16:41:47
    O,ja też jesli juz to z kurczaczkiem, jednak nie pamiętam kiedy jadłam ;-)) hyhy:))
    -
    2010/11/04 17:18:06
    Oboje z mężem bardzo lubimy zimne nóżki, wieprzowe i drobiowe. Czasami decyduję się na większą porcję i wtedy część wekuję. Podczas gotowania dodaję jeszcze przypieczoną na gazie cebulę a później po ugotowaniu dodaję jeszcze czosnek.
    Pozdrawiam:)
    -
    2010/11/04 20:57:36
    Uwielbiam, a ostatnio jadłam całe wieki temu!
    -
    2010/11/04 21:48:28
    A ja jadam chyba tylko na weselach, no i nie wiem czy z kurczaka czy takie jak podałaś dzisiaj.
    -
    2010/11/04 23:55:25
    Ja jednak wolę w wersji drobiowej.
    -
    2010/11/05 07:21:08
    O tak! Uwielbiam, u mnie w domu mama to to kiedyś robiła. Pyszne koniecznie zakropione octem!
    -
    2010/11/05 08:20:16
    wiosenko.. ale mi dałaś super pomysł :) Dawno nie było u mnie, oj dawno.. A przecież wszyscy je uwielbiają, włącznie z tym najmniejszym szkrabem ;)
    -
    2010/11/05 08:32:11
    O jak ja dawno nie jadłam galarety, zrobię sobie!
    -
    2010/11/05 22:48:26
    Tęsknię za takimi nóżkami! Jak na razie, to sobie te od Ciebie zjem;)
    -
    Gość: , host198-190.tvk.torun.pl
    2012/10/19 17:13:46
    Uwielbiam nożki zimne ale tylko w grę wchodzi dzika świnia i ocet najwięcej procentowy ,polecam każdemu znawcy dobrego smaku :)