Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernikobrownie z musem truskawkowym

Przepis na to przepyszne ciasto znalazłam na blogu Kwestia smaku i muszę powiedzieć, że jest ono absolutnie wspaniałe. Mocno czekoladowy spód, pyszna serowa masa i mus truskawkowy to jest coś co  obiecuje niezwykłe doznania smakowe. Zwłaszcza zimą gdy możemy wyciągnąć mrożone owoce. Bardzo polecam:)

Składniki na mus truskawkowy:

  • 2 szklanki z górką truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru

Składniki na brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady (Lindt 70%)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g drobnego cukru (dałam cukier puder)
  •  120 g mąki

Składniki na masę serową:

  • 500 g śmietankowego sera twarogowego
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 jajka

Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować olejem (lub roztopionym masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić.  Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut. Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepłą warstwę czekoladową. Łyżeczką nakładać puree truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia.

Smacznego:)

niedziela, 28 listopada 2010, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/28 07:52:50
Oj co ja bym teraz dała za kawałek takiego ciasta...Wspaniale wygląda!
-
2010/11/28 07:58:10
jak ja dawno nie jadałam a z musem truskawkowym musi być po prostu pyszny...;)
-
2010/11/28 08:19:03
Mniammmmm!!
-
2010/11/28 08:39:10
Wygląda wspaniale. I już czuję ten zapach truskawek.
-
2010/11/28 09:57:09
Dziękuję:)
Chociaż wydaje mi się, że ciasto wyszło mi trochę za wysokie bo dałam za małą blaszkę:)
-
2010/11/28 09:59:25
Wiosenko widzę, że opróżniasz zamrażarkę :) Super ciasto.
-
2010/11/28 10:02:51
Dokładnie tak:)
Następne w kolejce są wiśnie:)
-
2010/11/28 10:26:04
Wiosenko sernikobrownie z musem truskawkowym, kiedy za oknem śnieg to po prostu raj dla duszy! :))
Piękne i smaczne :) A u mnie tez dziś brownie,ale ciut bardziej zimowe ;)
Pozdrawiam:)
-
2010/11/28 12:01:08
takim ciastom nigdy się nie opieram...:)
-
2010/11/28 13:04:42
wszelkie brownie lubię niezmiernie czy to z serem czy musem, czy solo :)
-
2010/11/28 13:17:22
ten mus przyniesie troche lata w zimie która własnie sie zaczeła ;)
-
2010/11/28 14:46:43
mmm... ale pycha ciacho:)
-
2010/11/28 15:24:19
Pyszności!
-
2010/11/28 16:45:22
oj, zatęskniłam za truskawkami!
-
2010/11/28 17:43:49
Serniczek prezentuje się bardzo smakowicie i jeszcze ten mus truskawkowy, mniaamm:)
Pozdrawiam:)
-
2010/11/28 18:08:58
Wygląda bajecznie, poproszę kawałek.
-
2010/11/28 18:14:53
mniami :))) Pycha|!
-
2010/11/28 18:34:43
jakie pyszności tu widzę:) mniam
-
2010/11/28 19:23:10
Połączenie dwóch moich ukochanych ciast i najcudowniejszych pod słońcem owoców. Czy to może być czymś innym, niż rozkoszą?... ;))
-
2010/11/28 21:24:48
Cudowne ciacho, same pyszności na nim!
-
2010/11/28 22:04:29
O proszę! A ja właśnie się przymierzałem żeby zrobić brownie. A może właśnie takie serniko-brownie zrobię? :) Jak tak patrzę na twoje zdjęcia to myślę, że to chyba doskonały plan :))

A wielbicieli domowego chleba zapraszam do siebie: www.chleby.info
-
2010/11/29 07:59:30
Przepysznie wyglada to serniko-brownie :) a mus truskawkowy wydaje sie idealnym polaczeniem. Wiesz, ostatnio zaserowalismy to ciasto memu tacie, ktory jest absolutnym konserwatysta i nie lubi zadnych nowosci. Oczywiscie, na poczatku wylozyl nam swoja filozofie o niesmiertelnym serniku i pysznych murzynkach, ale jakims cudem, kiedy nikt nie widzial, sprobowal i ... kazal sobie upiec kolejna porcje :) to dowod na to, ze serniko-brownie sa tak kuszace, ze nikt sie im nie moze oprzec.
-
2010/11/29 10:19:25
zjadłabym bardzo chętnie :)
-
2010/11/29 21:46:44
Wiosenko, to musi byc przyslowiowe niebo w gebie :)) Wprost nie moge sie napatrzec na to ciasto...
-
2010/11/29 21:52:33
Tak, smakuje bosko:)
-
2010/11/30 10:21:32
A czy ktoś wie, czy da się upiec taki sernik w prodiżu...? regulacja temperatury do 170-160 stopni może być problematyczna w takim przypadku :-) Rety, tęsknię za normalnym piekarnikiem...
Ale jakby ktoś coś wiedział o bliskich spotkaniach takich serników z prodiżem, będę wdzięczna za rady :-)
-
2010/11/30 14:54:33
Niestety nie mam doświadczenia z prodiżem ale może warto spróbować. W sumie to czemu miałoby nie wyjść?