Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowa strucla z jabłkami

Zamarzyła mi się drożdżowa strucla z jabłkami. Pamiętam takie z dzieciństwa, u nas w domu często bywały z makiem, z serem ale najbardziej smakowała mi z jabłkami. Wogóle jabłka to jedne z moich ulubionych owoców a że dzisiaj jest jego święto zrobiłam tę struclę. Myślałam, że będę miała problemy z zawijaniem ale  okazało się, że to  nie jest  takie trudne. Strucla zniknęła błyskawicznie, szkoda, że nie zrobiłam  podwójnej porcji. Jest to również moja propozycja do akcji  Sezon na jabłka.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g cukru + 1 łyżka
  • 75 g roztopionego masła
  • 60-80 dag jabłek 
  • galaretka cytrynowa
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Obrane jabłka pokroić na kawałki, smażyć kilkanaście minut, dodać cukier i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec duszenia dosypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
 
Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 50 min do wyrośnięcia. Ciasto energicznie zagnieść, a następnie rozwałkować. Na cieście rozsmarować przygotowane wcześniej jabłka, posypać cynamonem i  deliktanie zwinąć, umieścić na przygotowanej blaszcze. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.
 
Smacznego:)

wtorek, 28 września 2010, wiosenka27

Komentarze
2010/09/28 19:36:03
To nie jest Mój smak dzieciństwa, ale zazdroszczę ci ich!
-
2010/09/28 19:43:44
Kocham drożdżowe ciasto w takim połączeniu:) Chętnie bym się poczęstowała:)
-
2010/09/28 19:57:58
Wspaniała! Zamarzyła mi się taka strucla...

Pozdrawiam!
-
2010/09/28 20:13:09
bardzo fajne to dzisiejsze święto! tyle pyszności... a taka strucla - marzenie!
-
2010/09/28 20:25:32
ja nie dałam dziś rady upiec ciasta na ten jabłkowy dzień, a szkoda.. wszyscy dodają wpisy jabłkowe :) a ja wyleciałam z muffinami, w dodatku wytrawnymi :)
-
2010/09/28 20:35:40
Myślę, że Twoje wytrawne muffiny sa dzisiaj bardziej zauważalne niż te wszystkie wypieki z jabłkami:)
-
2010/09/28 20:37:29
Oj, ale mi smaka narobiłaś :)
-
2010/09/28 20:38:35
Ale śliczna. Ja się jeszcze nie odważyłam na takiego zwijańca.
-
2010/09/28 20:41:05
Jest po prostu śliczna! A strucle z jabłkami piecze się z reguły rzadko.Przeważnie szarlotki i jabłkowe ciasta.
Gratuluję strucli!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/09/28 20:47:38
Dziękuję:)
-
2010/09/28 20:58:52
jestem pewna, że bardzo by mi posmakowała:)
-
2010/09/28 22:07:40
ostatnio robilam taka z podobnego przepisu. nawet wygladala bardzo podobie i musze powiedziec ze byla bardzo smaczna ;D ale jakos nie umialam zrobic jej dobrego zdjecia.. jakos malo fotogeniczna byla ;) A Tobie za to swietnie się to udało;)
-
2010/09/29 00:07:20
jeszcze nigdy nie piekłam strucli, Twoja jest taka piękna!
-
2010/09/29 08:59:22
bardzo mi się podoba
-
2010/09/29 11:27:47
Taka strucla to też mi się marzy, ale na razie odpoczywam po podróży.
Może podzielisz się kawałeczkiem? ;)

Pozdrawiam
-
2010/09/29 11:37:53
O jaki smakowity :)
-
2010/09/29 11:52:27
pychotka!! Ja bym tam jeszcze rodzynki wcisnęła ;)
-
2010/09/29 11:52:57
drożdżowe i do tego z jabłkiem, musi być smaczne :)
-
2010/09/29 12:33:51
wspaniale sie prezentuje !
-
2010/09/29 13:39:58
Ja strucle lubie najbardziej z serem ale taka z jablkami tez bym nie pogardzila :) Pychota!
-
2010/09/29 16:04:01
Strudli z jabłkami to nie jadłam od wieków. Az mi apetytu narobiłas ;)
-
2010/09/29 19:55:11
ojjj jaka śliczna!:) podoba mi się bardzo:) też mam na nią ochotę:)
-
2010/10/01 21:49:45
z jabłkami pewnie dobra, ale ja już nie mogę się doczekać świat bożego narodzenia i zrobić strucle z makiem, bo w tym czasie mi ona najlepiej smakuje
-
Gość: , 095160255078.zabrze.vectranet.pl
2012/11/02 17:00:12
a tym masłem co zostało to sobie tyłek wysmarować ? Jak podajecie przepisy to podawajcie je dokładnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
-
2012/11/03 08:14:56
Ja Tobie radziłabym DOKŁADNIE czytac przepisy. Jest wyraźnie napisane, w którym momencie dodajemy roztopione masło i jeśli Ci zostało to jest to wyłącznie Twoja wina!
I proszę o odrobiną kultury na mim blogu.