Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Schab w ziołowej czapie

Do porannego chleba proponuję mały dodatek. Ta oto mięsna propozycja nadaje się również na specjalne okazje. Przetestowałam ją i wiem, że schab ziołowy będzie smakował  gościom. Kiedy kilka lat temu, po raz pierwszy piekłam schab wyszedł mi suchy.  Dzisiaj już wiem, że potrzebna jest marynata aby mięso było kruche i piekę je w rękawie żeby było soczyste. Oprócz tego schab w ziołowej czapie jest bardzo aromatyczny no ale patrząc na ilość ziół to chyba oczywiste:) Przepis Macieja Kuronia.

 


Składniki:

  • schab bez kości 
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka  suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku  
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • rękaw do pieczenia 

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki ziołowej czapy.  Mięso ze wszystkich stron natrzeć mieszanką ziół, włożyć do rękawa   i wstawić  na noc do lodówki.
Następnego dnia piec w 180ºC ok. 1,5 godziny.

Smacznego:)

piątek, 28 maja 2010, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/28 17:21:31
Wiosenko wiem, że na pewno zrobię taki schab...choćby po to, żeby dziecię moje spróbowało takich pyszności do chlebka:) pięknie się prezentuje ten schabik na Twoich zdjęciach:) pozdrawiam cieplutko:)
-
2010/05/28 17:33:02
Jolu, bardzo polecam:)
-
2010/05/28 17:36:05
wygląda bardzo apetycznie...ja kiedyś robiłam ale z czosnkiem i z rozmarynem
-
2010/05/28 18:20:10
Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje;-)
-
2010/05/28 18:28:31
Liczba ziół rzeczywiście imponująca ! Schab rewelacyjnie wygląda, notuję przepis :)
-
2010/05/28 18:46:06
wow, ale wspaniały! chciałabym poczuć ten aromat!
-
2010/05/28 20:46:58
Wspaniały, a wiem bo robię tak boczek, oczywiście trochę inny zestaw ziół. Ale w tym przepisie to jest właśnie wspaniałe, że za każdym razem możemy uzyskać inny smak w zależności od użytych przypraw. Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.chello.pl
2010/05/28 22:38:09
Przepysznie wygląda i jestem pewna, że równie doskonale smakuje!!!
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2010/05/28 22:46:59
A ja Kuronia jakoś nie trawię, chociaż ten schab pewnie bym strawiła :) Bardzo ładny
-
2010/05/28 22:51:33
zaraz wysle mamie Twoj przepis, no wiem ze szukala podobnego osttanio (:
-
2010/05/29 00:00:10
Wiosenko schabik wygląda przepysznie! Taki soczysty, super !:)
-
2010/05/29 22:57:56
to musi być pyszne :)
-
2010/07/28 11:29:52
I to jest naprawdę pyszne. Zrobiłam tak tylko że szynkę. Pychota. Mięciutkie, soczyste mięsko.
-
2010/07/28 11:39:20
Cieszę się:)