Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Makaron w sosie pieczarkowym

Chociaż bardzo lubię gotować i wypróbowywać nowe przepisy, trafia się taki dzień, kiedy nie chce mi się niczego specjalnego wymyślać. Robię wtedy coś zwykłego i prostego jak na przykład makaron z sosem pieczarkowym. Makaron zazwyczaj daję jakiś wymyślny ale tym razem nie miałam, więc ugotowałam taki jak do rosołu. I smacznie było:)

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • niepełna szklanka śmietany
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • bulion warzywny
  • makaron

Pieczarki oczyścić, pokroić. Pokrojoną cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę. Przesmażyć, dodać czosnek, pieczarki. Posolić. Kiedy pieczarki będą przesmażone, dolać bulion i chwilę dusić. Mąkę rozmieszać z wodą, dodać śmietanę. Kiedy pieczarki będą miękkie dolać śmietanę, zagotować. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

czwartek, 20 maja 2010, wiosenka27
Tagi: pieczarki

Komentarze
2010/05/20 15:37:26
Pyszności :))))
-
2010/05/20 15:49:45
Robię tak samo. Makaron z pieczarkami to jeden ze standardów, gdy nie chce mi się myśleć co by tu zjeść. Uwielbiam zapach pieczarek :)
-
2010/05/20 16:01:02
Jak ja lubię takie dania....Mniam
-
2010/05/20 16:24:04
Muszę to sprawdzić. Uwielbiam makaron i pieczarki, ale jeszcze nie przyszło mi do głowy, żeby je łączyć.
-
2010/05/20 16:42:44
jaki smakowity obiad!
-
2010/05/20 16:43:35
Ha, właśnie duszą mi się pieczarki, które kupiłam dziś na targu, już wiem, co będzie jutro na obiad, bo też mam mało czasu...
-
2010/05/20 16:59:01
az się głodna zrobiłam
mniam
-
2010/05/20 17:17:08
jej jaki pyszny makaronik!!:) a jakie śliczne pieczarko!:) mniam:))
-
2010/05/20 18:33:35
Takie obiadki są pyszne !:)
-
2010/05/20 18:57:05
Czasami najprostsze dania są najlepsze, jak dzisiaj Twoje.
-
2010/05/20 20:45:17
Wiosenko, takie spontaniczne obiadki, nie na pokaz sa wlasnie najlepsze!! a wiesz, ja jutro wlasnie chcialam zrobic sosik pieczarkowy... :-)
-
2010/05/20 20:51:11
Nie spodziewałam się że zwykły makaron z sosem pieczarkowym tak się spodoba:)
-
2010/05/20 21:20:36
Dawno nie jadlam makaronu z grzybami. Narobilas mi ochoty :)
-
2010/05/21 08:16:28
Do takiego sosiku to ja ubóstwiam Penne, ale jak nie mam to też ratuję się tym co jest pod ręką ;) Bardzo szybki i baaaardzo smaczny obiadek :)
-
Gość: Sylwiksoniusz, 95.108.15.16*
2010/05/23 21:08:36
Dziękuję za przepis! Sos wyszedł idealnie, dzięki doskonałej w swej prostocie recepturze :). Wpisałam ją do kajecika z ulubionymi ;).
Pozdrawiam!
-
2010/05/24 07:31:29
Zdecydowanie na tak;-) Pieczarki uwielbiam;-)
-
2010/05/26 13:29:25
ten kto wymyślił makaron był geniuszem;) można z niego wyczarować tyle rzeczy. A z tymi pieczareczkami super- smacznie, szybko i nie drogo.
-
2010/05/26 13:29:50
i zapomniałam dodać- natka pietruszki wskazana;)
-
Gość: ewa, 89-77-115-26.dynamic.chello.pl
2012/02/02 17:43:06
bardzo dobre:) ja dodałam jeszcze trochę żółtego sera na koniec
-
2012/02/02 17:53:59
Fajny pomysł z serem:)
-
Gość: Madzia, 194.181.133.20*
2012/06/01 08:52:56
Świetny przepis, sos wyszedł genialny ;)
-
Gość: mmuertas, user-31-175-241-248.play-internet.pl
2012/08/01 12:34:47
Witam,
przepis rewelacja. Osobiście go trochę zmodyfikowałam i smakuje jak sos z piccolo grzybowy. Mianowicie dwie papryczki świeże czerwone, pokrojone w drobną kostkę dodałam do podsmażonej cebulki z czosnkiem i później jak w przepisie, z tym że więcej przypraw - papryka ostra, papryka słodka i pieprz. Nabrało wyrazistego smaku. Do tego makaron penne z pełnego ziarna - rewelacja !!!! Smacznego!
-
2012/08/01 14:44:10
Cieszę się:) Z Twojego pomysłu tez chętnie skorzystam:)
Pozdrawiam:)
-
Gość: lenka, 81.219.40.1*
2012/09/26 15:49:22
Ja też lubie sos pieczarkowy - dobra alternatywa dla mięsnego, a robi się króciutko - pieczarek nie trzeba gotować można jeść surowe dlatego ich obróbka jest szybka. Ja podsmażam je na masełku z cebulką, dodaje bulionu, pieprzu i wegety, podsmażam potem zalewam wodą gotuje 5 min, zagęszczam mąką, a potem dolewam śmietanki 30 %, mniam. Wolę taki ostrzejszy, dobrze doprawiony, no i mi ciut ciemniejszy wychodzi, chyba mocniej podsmażam.
-
Gość: bea, host81-156-65-78.range81-156.btcentralplus.com
2012/10/25 21:04:55
Jestem wegeratianka,wielbicielka makaronu oraz pieczarek, zatem dla mnie to danie jest idealne,bez miesa i w dodatku smaczne,proste do zrobienia oraz sycace. Polecam :)
-
2012/11/01 16:14:57
Świetny przepis, taki prosty, a jakże smaczny. Sugeruję dodam jeszcze kurczaka, a całość zamiast na oliwie smażyć na maśle. Dzięki za inspiracje!
-
Gość: Julka, public87281.cdma.centertel.pl
2013/03/07 08:24:18
Pychotka, ciekawi mnie jaką śmietankę użyłaś? 12,18,22,30,36%?
-
2013/03/07 21:32:02
Używam 30% bo inna zawsze mi się waży:) I nie pomaga ani solenie ani zaparzanie:)
-
Gość: Szoamin, 82.167.22.3*
2013/11/19 09:11:25
A ile ma byc tego bulionu? Szklanka? Wygląda pysznie :)
-
Gość: kuki, 159.245.16.10*
2013/12/03 11:57:53
Jaki bulion ? drobiowy ? wołowy ?