![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Utwórz swoją wizytówkę ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Pulpety w żółtym sosie koperkowym
Ostatnio zauważyłam, że ciągle gotuję kurczaka w związku z tym mam wrażenie, że mój blog staje się nudny. Poza tym czasami mamy ochotę zjeść coś innego. Dlatego wczoraj zrobiłam pulpety, a że od dziecka jadłam pulpety w sosie pomidorowym tym razem zrobiłam je w sosie koperkowym. Nie bardzo podobał mi się taki śmietanowy wygląd sosu więc dodałam mojej ulubionej przyprawy do barwienia czyli kurkumy. Lubię ją właśnie za słoneczny kolor jaki nadaje potrawom, a że nie posiada określonego smaku można używać jej dowoli. Pulpety podałam z ziemniakami ale z ryżem też dobrze smakują. Składniki:
Do miski włożyć mięso, posiekany czosnek, posiekaną i podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz i wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować dowolnej wielkości pulpety ( z podanych składników wyszło mi 20 średnich pulpetów). Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie zagotować bulion. Włożyć podsmażone pulpety, chwilę pogotować, wlać śmietanę rozmieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Dodać kurkumę, wlać zaprawę i zagotować.Wsypać koperek. Ja, świeże zioła zawsze wsypuję na końcu, żeby nie były zbyt namoknięte . Smacznego:)
wtorek, 23 marca 2010, wiosenka27
Komentarze
katarzyna_sar
2010/03/23 08:16:48
Dawno nie jadłam pulpetów, dziękuję za przepis, na pewno skorzystam:-)
2010/03/23 08:44:17
Robiłam i pulpety, i kurczaka w sosie koperkowym, wiem, ze pycha. Ten dodatek kurkumy bardzo mi się podoba :)
2010/03/23 08:51:44
U mnie byly wczoraj pulpety w sosie koperkowym. Masz racje sos jest troche baldy, wiec rzeczywiscie mozna dodac jakas przyprawe dla koloru. ;)
2010/03/23 09:03:50
Ale kokietujesz z tym, że niby nudny blog;-) Ja tak bynajmniej nie uważam;-)
Kurczaki są smaczne i zdrowe, więc ludzie chętnie je jadają. Oczywiście nie mam nic przeciwko takim pulpecikom;-) Pozdrawiam;-) 2010/03/23 13:07:05
Widzę, że ostatnio sos koperkowy robi furorę na blogach - i bardzo dobrze. Super pomysł z tą kurkumą jako barwnikiem. Chociaż moim zdaniem jednak dodaje potrawom ostrzejszego smaku.
2010/03/23 13:17:24
O, nareszcie ktoś mi przypomniał o pulpecikach ! Pewnie niedługo zrobię bo mam tyle zapasów mięsa w zamrażarce. Pysznie wygląda :)
2010/03/23 13:38:36
Pyszny obiadek Wiosenko :) A dodatek kurkumy sprawil, ze cale danie wyglada tak wiosennie... :))
2010/03/23 17:42:15
blog jest bardzo ciekawy!! a jego Autorka bardzo pomysłowa:))) kolejny bardzo pysznzy obiadek Wiosenko przygotowałaś:) a pisałaś kiedyś, że jesteś nauczycielką, a jakiego przedmiotu uczysz??:) przepraszam za ciekawość;)
pozdrawiam ciepło 2010/03/23 21:08:51
O jakie smaczne ;) Ostatnio też miałam pulpeciki z koperkiem, chociaż nie żółtym
2010/03/23 22:28:15
Jakie pyszniutkie te Twoje pulpeciki Wiosenko! :)) Pyszny obiadek zrobiłaś:))
2010/03/25 16:44:28
Dziękuję za odpowiedź:))) B. lubię angielski, ale na studiach mało semów mamy:/ też się zastanawiałam czy nie pójść na filologię ang. ale stanęło na politechnice;) w sumie nie żałuję, bo daję radę i fajnych ludzi mam na roku:) Pozdrawiam słonecznie
|