Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Placek ziemniaczany z gulaszem

Placki ziemniaczane są znane i popularne. Niektórzy jedzą je na słodko, niektórzy na słono a można też z dodatkiem sosu. Placek ziemniaczany z gulaszem nosi nazwę węgierskiego. Szczerze mówiąc, to nie wiem czy naprawdę pochodzi z Węgier bo przejrzałam jedyną książkę o tej kuchni jaką mam i takich placków nie znalazłam. Być może z plackami po węgiersku  jest tak jak z rybą po grecku i z sernikiem po wiedeńsku. A może ktos wie jak jest naprawdę? Jednak w przypadku jedzenia, moim zdaniem, smak jest najważniejszy a  ten placek smakuje wspaniale. Przepis na placek pod tą nazwą znalazłam we wrześniowym numerze Mojego Gotowania.

Składniki:

  • 30 dag wieprzowiny
  • po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek mąki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • ostra papryka w proszku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kg ziemniaków
  • jajko

Mięso i oczyszczone papryki pokroić w kostkę, oprószyć solą i łyżką mąki. 2 cebule i czosnek obrać i posiekać. Olej rozgrzać w garnku i zrumienić mięso i cebulę. Wlac bulion, wymieszać. Gulasz przykryć, dusić ok. 30 minut. 5 minut przed końcem duszenia dodać ostrą paprykę w proszku i 2 łyżki mąki wymieszanej z niewielką ilością wody oraz koncentratem.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pozostałą cebulę obrać, posiekać, dodac z czosnkiem do ziemniaków, wbić jajko, wsypać resztę mąki, wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć placki wielkości grubych naleśników. Na każdym placku ułożyć gulasz, złożyć na pół.

Smacznego:)

sobota, 06 marca 2010, wiosenka27

Komentarze
2010/03/06 08:22:27
Nawet jeśli nie jest jadany na Węgrzech, to nazwę pewnie zawdzięcza ilości czerwonej papryki, która nam się przecież z Węgrami mocno kojarzy. Tak czy inaczej ja je uwielbiam :)
-
2010/03/06 08:52:58
A wiesz, jadłam taki placek kiedyś na Święcie Pyry, u nas w Wielkopolsce. Cudeńka tam z ziemniaków były, ale my zajadaliśmy się najwięcej prostymi pyrami z gzikiem... Taki placek w towarzystwie gulaszu, to coś pysznego :)
-
2010/03/06 08:56:22
Myślę, że z tym plackiem to jest tak jak z rybą po grecku;-)
U nas w jadłodajniach serwowany jest jako placek po bytomsku;-)
Nie zmienia to jednak faktu, że to bardzo smaczne danie!!
Pozdrawiam;-)
-
2010/03/06 10:25:06
ojjj ja też bardzo bardzo lubię takie placuszki!:) smakowitości! strasznie dawno nie jadłam, miłego weekendu:)
-
2010/03/06 10:33:26
nigdy nie jadłam placków ziemniaczanych na słodko, a nieustannie słyszę o takich z cukrem, i chyba kiedyś spróbuję..
w każdym razie Twoja gulaszowa wersja podoba mi się bardziej
-
2010/03/06 11:32:27
no ja wlasnie jadam placki na slodko, ale takim plaaaaackiem z gulaszem nie pogardzilabym! jadlam kiedys w Zakopanem i byl pyszny! a sama srednio umie przyrzadzic, bo mi sie na patelni rozaltuje... :-(
-
Gość: beataohar, s183pc123.mmj.pl
2010/03/06 12:10:21
Zjadłabym taki placek. Moja rodzina też je lubi. I z gulaszem, i na słodko.
-
2010/03/06 12:31:00
dałabym się poćwiartować za taki obiad :) Och jak ty coś upichcisz to dosłownie się oblizuję ;)
-
2010/03/06 12:37:30
Dziękuję:) Szczerze mówiąc to ten placek był przepyszny:) I pierwszy raz smazyłam tak jak naleśniki. Zawsze bałam się że mi pękną i smażyłam kilka małych i przekładałam gulaszem Tym razem spróbowałam rozłożyc ciasto na całej patelni ale cienko no i okazało się, że to jest własnie sposób:)
-
2010/03/06 13:23:35
Placek z gulaszem w niektórych knajpkach góralskich nosi miano "placka po zbójnicku". Niezależnie od nazwy - bardzo lubię!
-
2010/03/06 13:32:07
Jadłam placek po zbójnicku, 2 latat temu z Zakopanem.Trochę różnił się od mojego dzisiejszego. Był przede wszystkim z jagnięciną, bez papryki i o ile dobrze pamiętam był też tam jakiś ser. Też mi smakował:)
-
2010/03/06 17:29:08
O raju, zjadłabym teraz placek po węgiersku, albo nieco podobne jadło drwala:-) aleś mi smaka narobiła!
-
2010/03/06 17:31:18
Mniam mniam mniam mniam. Uwielbiam placki z gulaszem. I kleksem kwaśnej śmietany :)
-
2010/03/06 19:52:41
Lubię placka ziemniaczanego z gulaszem:)) Znam go jako placek po zbójnicku z Zakopanego :))
-
2010/03/06 20:24:08
Uwieeeelbiam! Moja mama takie robi... ;)
-
2010/03/06 22:19:45
Bardzo dobrze kojarzy mi się to danie.
-
2010/03/08 12:46:08
Uwielbiam placki po węgiersku. Kojarzą mi się z restauracją w moim rodzinnym mieście - Krośnie. Jak nic nie było za komuny, to w pewnej knajpie pod ziemią były te placki.
-
2010/03/08 19:44:47
Bardzo lubię takie placki z sosem mięsnym. A najlepsze są w Węgierskiej Górce, w Szałasie pod Baranią. Polecam!
-
Gość: timi, 217.98.12.5*
2010/05/05 11:25:47
placek po węgiersku zaiste nie jest węgierski, i w restauracji na węgrzech o tym nie słyszeli - wymyslili to danie Polacy (specjaliści od zywienia) za czasów komuny, kiedy to było mało mięsa to postanowili robić gulasz (na podobę wegierskiej zupy gulaszowej) a że miało to mało kalorii (dawka zywieniowa) to wymyślili że będą ten gulasz podawać z kalorycznymi plackami ziemniaczanymi, w wojsku się sprawdziło :)

w Budapeszcie na festynie spotkałem się z plackiem ziemniaczanym na który nakładano do wyboru mięso (wołowe lub drobiowe) z cebulą i papryką ale to specjalnie dla Polskich turystów których tam jak mrówek :)