Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sznycle wieprzowe na duszonych jabłkach

Bardzo lubię dodatek owoców do mięsa, jest to jeden z moich ulubionych duetów smakowych. Jabłka najczęściej jadam w połączeniu z wątróbką, dlatego też gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że napewno jest on smaczny. I nie myliłam się. Jabłka podczas duszenia trochę się rozpadają  i powstaje bardzo dobry sos. Jadłam to danie dwa razy, z ryżem i z tłuczonymi ziemniakami. Bardziej smakuje mi wersja ryżowa ale to kwestia gustu:)

Składniki:

  • 4 małe jabłka
  • 4 sznycle wieprzowe
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml bulionu
  • sól, pieprz, curry

Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w cząstki i podsmażyć na połowie masła. Wyjąć z patelni, rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Na tłuszczu po smażeniu jabłek uprażyć rodzynki i gorczycę. Wlać wino i bulion, chwilę gotować, doprawić solą i pieprzem. Rodzynki w sosie rozłożyć na jabłkach i ponownie. Sznycle umyć, osuszyć, lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i curry, następnie oprószyć niewielką ilością mąki. Smażyć krótko na maśle  z każdej strony. Przełożyć sznycle do jabłek i wstawić na 3o minut do piekarnika.

Smacznego:)

sobota, 06 lutego 2010, wiosenka27

Komentarze
2010/02/06 08:27:09
u mnie połączenie owoców z mięsem występuje niezwykle rzadko, ale Twoje sznycle wyglądają niezwykle smacznie :)
-
2010/02/06 08:36:20
A ja sie jakos nie moge do tego polaczenia przekonac. Jak juz zrobie, to owszem mi smakuje, ale wielkim fanem nie jestem. Za to same sznycelki pierwsza klasa :)
-
2010/02/06 08:51:05
i ja uwielbiam dodatek owoców do mięs dlatego zawsze skrzętnie owoce wyjadam a mięso pozostawiam innym:P
-
2010/02/06 09:07:08
Pysznie wyglądają te kotleciki :))) Ja też lubię dodatek owoców do mięs:) Pozdrawiam!
-
2010/02/06 09:13:56
Ja też uwielbiam mięso z owocami. Jabłka do wieprzowiny robiłam, fajne są też w kombinacji z porami i dodatkiem majeranku. Narobiłaś mi smaka :)
-
2010/02/06 18:43:39
Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Polecam cielęcinę z wiśniami i kurczka z brzoskwiniami i ananasem :)
-
2010/02/06 18:56:10
Ja też lubie owoce z mięsem.. moje ulubione połączenie to kurczak i brzoskwinie;)
-
2010/02/06 19:09:07
Piekłam ostatnio schab z jabłkami. A u Ciebie jeszcze do tego gorczyca. Bardzo ciekawe połączenie i pięknie zdjęcie
-
Gość: balba, 92.24.195.15*
2010/10/29 19:46:42
To danie jest po prostu przepyszne! Skorzystalam z tego przepisu juz nie jeden razi bylo wielkim hitem. Moj maz ktory krzywil sie na polaczenie miesa z jablkami na poczatku nie mogl sie najesc- pycha!!!! Polecam, szczegolnie sceptykom!
-
2010/11/01 06:53:44
Bardzo się cieszę i dziękuję:)