Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Faworki

Dzisiaj ostatki więc chociaż nie jestem zagorzałą tradycjonalistką proponuję na ten dzień faworki. Są to moje pierwsze faworki w życiu więc trochę się ich obawiałam, ale wyszły bardzo smaczne. Elastyczne ciasto świetnie się wałkowało i naprawdę- w co sama chyba nie wierzyłam- udało mi się osiągnąć grubość 0,5 cm:) Cieniutkie jak bibułka i wpsaniale chrupiące, pozozstają świeże nawet na drugi dzień. Wiem, że w ostatnim czasie ukazało się wiele przepisów na faworki lub chrust a ja skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz, która w sobotę w swoim programie pokazywała róże karnawałowe.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusus
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier do posypania

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto i wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i jednolite.Odstawić ciasto do lodówki na 25 minut. Podzielić na 3 części. Każdą porcję ciasta cieniutko rowałkować na grubość 0,5 cm. Radełkiem wycinać faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wystygnięte faworki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

wtorek, 16 lutego 2010, wiosenka27

Komentarze
2010/02/16 08:09:59
Ja swoje pierwsze faworki w zeszłym roku zrobiłam, w tym roku już nie zdążyłam zrobić powtórki. Oj, jak tak patrzę na górę twoich, to mam taką ochotę żeby kilka zjeść... ;)
-
2010/02/16 08:32:00
Śliczne :) Ja z pewnością nie znajdę na nie czasu, a mam ogromną ochotę :(
-
2010/02/16 09:10:38
Faworków daaawno nie robiłam. Pysznie wyglądają. Ja na dziś planuję serowe racuchy :)
-
2010/02/16 10:17:36
Ostatki pełną parą! :) Super! :)

Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com
-
Gość: Cukierek, c12-123.icpnet.pl
2010/02/16 11:25:58
w recepturze pojawil sie blad,brzmi tluszcz do posypania a chyba chodzi o cukier do posypania.Pozdrawiam.
-
2010/02/16 11:32:49
widzę, że Ty też w tym roku swoje pierwsze faworki . : ]
-
2010/02/16 12:21:55
Bardzo lubię faworki i w tym roku wyjatkowo polubiłam z zabawę z tym ciastem :)
Twoje wyglądają bardzo apetycznie !Pozdrawiam
-
2010/02/16 13:26:11
Rzeczywiście, pomyliłam się. To z pośpiechu ale już zmieniłam tłuszcz na cukier do posypania:)
-
2010/02/16 14:18:11
Idealne na pozegnanie karnawalu. Piekne ci wyszly te faworki!
Pozdrawiam.
-
2010/02/16 16:43:44
Śliczne faworki Wiosenko!:)) Zjadłabym:))
-
2010/02/16 19:03:40
ja Cie! zaśliniłam się...
-
2010/02/16 20:55:02
cudne mają bąbelki powietrza
na tylu blogach chrust.. a ja w tym roku ani jednego nie miałam okazji spróbowac
-
2010/02/16 21:31:06
uwielbiam faworki, a Twoje wyglądają pysznie:)
-
2010/02/17 11:10:39
wreszcie u Ciebie faworki!:) mega śliczne:) bardzo podobają mi się te ząbki co radełko robi;) muszę się w nie w końcu zaopatrzyć;)
-
2010/02/19 17:08:29
śliczne te Twoje faworki, schrupałabym z chęcią
-
Gość: Ania, abyx116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/23 21:52:18
Super Przepis przyda się Mi na POlaka :):)
-
Gość: anita, 77-255-130-253.adsl.inetia.pl
2012/01/19 14:57:29
Zrobiłam , właśnie wyszłam z kuchni i siebie! straciłam prawie dwie godz na marne. Ciasto owszem urosłlo, pęcherzyki są tylko jeden mały drobiazg jak tylko lekko przestygnie nie jest kruche!!! Co to za faworek jak smakuje jak bułka.
-
2012/01/19 17:43:00
A użyłaś mąki dobrej jakości? Bo wiem, że kiepska mąka może zepsuć faworki. Moje były za każdym razem były bardzo dobre:)
-
Gość: , 89-77-224-75.dynamic.chello.pl
2012/02/17 20:23:27
Mój przepis jest prostszy a faworki równie doskonałe.
- 1 szklanka mąki pszennej przesianej
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu lub octu
Wszystko dokładnie wyrobić na gładko. Włożyć do lodówki na 30min. Później tak jak w każdym przepisie. Smażę na smalcu.
-
2012/02/18 06:37:58
Faktycznie, prostszy:)