Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Rolada z galaretką

Takiej rolady nie jadłam chyba z 10 lat a jest to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. W dorosłym życiu jest to  pierwsza wykonana przeze mnie rolada. Wiele razy już się za nią zabierałam ale obawiałam się skręcenia biszkoptu. Teraz, kiedy już wiem, że jest to banalnie proste, czuję, że będę często je robiła. Krem zrobiłam taki jaki pamiętałam z dawnych lat, ale przecież na tym polu to akurat można puścić wodze fantazji:)

Składniki na biszkopt:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia. Wylać na przygotowaną blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i jeszcze ciepły zawinąć ciasno w kuchenną  szmatkę.

Składniki na masę:

  • 1 masło
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • zapach pomarańczowy
  • 1 galaretka o dowolnym smaku

Jajka ubić z cukrem na parze aż będą puszyste. Masło utrzeć z kilkoma łyżkami cukru pudru i dodać zimne jajka. Połączyć delikatnie. Dodać zapach pomarańczowy lub inny.

Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody i wylać najlepiej do podłużnego naczynia.

Biszkopt posmarować masą, na brzegu ułożyć pasek galaretki i ciasno zwinąć. Wierzch posmarować również kremem i posypać dowolną posypką.

Smacznego:)

 

sobota, 02 stycznia 2010, wiosenka27
Tagi: galaretka

Komentarze
2010/01/02 18:07:57
bardzo ładna Ci wyszła, na pewno smaczna, ja uwielbia rolady:)
-
2010/01/02 18:30:32
Piękna rolada i tak wzorcowo zrobiona w rulonik. Podziwiam:)
-
2010/01/02 18:30:33
Wspaniała rolada! Musi smakować pysznie z tą galaretką!:)
-
2010/01/02 18:34:57
I ja nie jadłam takiej rolady całe wieki... trzeba będzie sobie przypomnieć ten smak :)
-
2010/01/02 18:57:18
Cudna. Zazdroszczę talentu roladowego :)
-
2010/01/02 19:12:58
Ojej, całe wieki nie jadłam takiej rolady:)))ostatni raz jak byłam w podstawówce :D
-
2010/01/02 19:33:27
Świetna! ja rolady już piekłam w swoim życiu ale jeszcze nigdy z takim oczkiem z galaretki... muszę spróbować :)
-
2010/01/02 20:25:07
Oj ale ładnie wygląda ta krwisto-czerwona galaretka w środeczku. Choć ja galaretki za bardzo nie lubię podoba mi się efekt:)
-
2010/01/02 20:28:15
Wiosenko, a ja mam takie pytanko i propozycję co powiesz na wspólne pichcenie?:)
Jeśli byś miała ochotkę to proszę daj znać u mnie na blogu bądź też mailem- olciaky@wp.pl
;*
Buźka.
-
2010/01/02 23:22:35
A ja się boję zwijania biszkoptu. :]
Za to zdjęcie jak z książki kucharskiej!
-
2010/01/03 11:14:39
Taka rolada to dla mnie smak z dzieciństwa, wyszła Ci śliczna, tak elegancko, równiutko zwinięta.
Życzę Ci, Wiosenko, wszystkiego najlepszego w nowym roku :)
-
2010/01/04 22:02:46
Jakie ładne oczko puszcza do nas ta rolada ;)
-
2010/01/05 13:35:27
Świetna! Super ta galareta wygląda w środku :)
-
Gość: PasjaPieczeniaLillan, cbj192.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/05 15:05:53
O jaka piękna! I po składnikach sądząc - na pewno smaczna :-) Nigdy nie robiłam rolady, przeraża mnie to zwijanie biszkoptu ;-)
-
efi
2010/01/05 18:48:49
Rolada wygląda bardzo efektownie i swiątecznie. Chyba będę sobie musiała przypomnieć ten smak :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
Gość: Kasia, aesd186.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/20 15:39:34
właśnie zamierza to cudo wykonać! ciekawe czy mi się uda
-
Gość: anna23, public32688.cdma.centertel.pl
2011/04/30 17:50:14
a ja mam pytanko, zawsze jak robię taką masę (jajka na parze z cukrem + utarte masło) to podchodzi mi ona żółtkami, tzn. masło nie może się z nimi połączyć, czy wiesz co może być tego powodem?
-
2011/04/30 19:33:00
A dodajesz przestudzone jajka? Ja zawsze trochę studzę masę jajeczną bo ciepła waży się w parze z masłem i właśnie nie chce się łączyć. Tez tak kiedys zrobiłam, ale spróbuj wystudzic masę a napewno się uda:)