Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem

Jedno z lepszych ciast jakie robiłam. Nie wiem czy  jest to zasługa prażonego słonecznika czy  masy toffi a może wszystkiego razem.  Ale napewno jest to ciasto godne uwagi. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z 2 rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kako. Wylać na przygotowaną blaszkę.

 Masa:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondesowanego
  • 1 duża szklanka słonecznika łuskanego
  • 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 1 kostka masła
  • 2 podwójne paczki herbatników

Słonecznik, pół szklanki cukru i pół kostki masła połączyć na patelni a potem wstawić do piekarnika aby słonecznik się zrumienił. Utworzy się skorupka, którą potem trzeba pokruszyć.


Ugotowane wcześniej mleko utrzeć z masłem i dodac większą część słonecznika.Połowę masy  wyłożyć na nasączony biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników, potem resztę masy a na to ponownie warstwę herbatników. Wierzch polać dowolną polewą i posypać resztą słonecznika.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 28 grudnia 2009, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2009/12/28 18:11:45
ale fajne połączenie, smakowicie wygląda:)
-
2009/12/28 18:15:15
Wow, wygląda niesamowicie! Coś pysznego!:)
-
2009/12/28 18:17:07
Jakie piękne zdjęcie nie mówiąc już o tym smacznym kąsku na talerzu mniam:)!
-
2009/12/28 18:23:15
Cieszę się, że zdjęcie się podoba bo siostra mi powiedziała, że uszy czyli szyszki niepotrzebne:))
-
2009/12/28 18:55:44
skończyło się na tym, że przepis wydrukowałam... koniecznie muszę zrobić!!!
-
2009/12/28 18:59:33
Bardzo kuszące :)
-
2009/12/28 19:04:57
Polecam:)
-
2009/12/28 20:04:10
masę wyjadłabym chętnie prosto z miski :) pycha
slodkadziurka.blogspot.com
-
2009/12/28 20:11:40
ja bym rozpoczęła zajadanie od góry, bo ta masa kusi barrrdzo :)
-
2009/12/28 20:51:24
napewno bym się skusiła na takie ciacho, wspaniałe :)
-
2009/12/28 23:42:09
Bardzo ciekawy przepis! Szczególnie ta kruszonka ze słonecznikiem :) No i masa toffi, do której mam słabość...
-
2009/12/29 00:36:39
Ale mi apetytu narobials, wyglada taaak smakowicie :)
-
2009/12/29 06:18:49
Trudno by się było oprzeć takiemu ciastu, oj trudno;-)
-
2009/12/29 11:22:46
Szczególnie górna połowa kusi niesamowicie:))) Mniam!!!
-
2009/12/30 17:03:16
Ciekawe ciacho, musi być pyszne :) (bo uwielbiam toffi hihi)
-
2010/01/02 20:54:56
Bardzo fajne ciasta prezentujesz, to jest szczególnie grzechu warte :)
-
Gość: An-dzia, *.srem.net
2010/02/20 20:38:47
Hey;D Mam pytanie; Jakie am blaszka wymiary?
-
Gość: ewaz2pietra, 151.183.0.*
2011/07/22 14:21:01
Ja też od pewnego czasu przymierzam się do tego ciasta. Wygląda pysznie i chyba się skuszę :)
-
Gość: ......, *.centertel.pl
2012/01/28 15:36:45
Totalnie beznadziejne! Szkoda czasu i pieniędzy. Zawiodłam się bardzo!
-
2012/01/28 20:38:41
A zrobiłaś wszystko jak należy? Według przepisu? Do tej pory nikt nie narzekał na ten przepis a wypróbowało go już naprawdę wiele osób
-
Gość: ............, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/31 09:52:57
Tak, ściśle wg przepisu i to był mój błąd! Przepis na biszkopt jest totalnie beznadziejny - za dużo mąki w stosunku do jajek - wychodzi niski i twardy. Za dużo też jest tej margaryny w słoneczniku - normalnie pływał na patelni sam tłuszcz, mimo, że dosypałam jeszcze jedno opakowanie słonecznika.
Jadnak moim domownikom mimo wszystko ten smak odpowiadał :) Po kliku moich modyfikacjach ciasto nadaje się do powtórnego wykaniania.
-
2012/01/31 10:29:57
Przepis na biszkopt został wypróbowany przez chyba wszystkie moje koleżazki z pracy także wiele osób zaglądających na bloga, które pisały mi że ciasto jest bardzo dobre. Nie uważam że ilość mąki do jajek jest za duża, ja tak piekę przez cały czas i moje biszkopty są miękkie i pulchne. A przesiałaś mąkę? Nasączylaś biszkopt? Wątpię. Porównaj sobie ten skład biszkoptu z innych, bardziej popularnych blogów a zobaczysz że niczym się on nie rózni.
Piszesz o margarynie. Ja nie podawałam margaryny lecz masło więc różnica jest zasadnicza. Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem. Założe się, że użylaś kostkę margaryny do słonecznika więc nie dziwne że ci pływał w tłuszczu a w przepisie jest wyraźnie napisane PÓŁ KOSTKI MASŁA połączyć z ... .
Na konie chcę tylko powiedzieć, że właściwie nie rozumiem o co masz do mnie pretensje. Przepis jest dobry bo wypróbowany przez wiele osób, które mi o tym mówiły. Mnie też się zdarza robic coś z innych blogów i nie zawsze mi to wychodzi ale w życiu by mi nie przyszło do głowy winić o to osobę która opublikowała przepis tym bardziej, że sięgając po przepis z popularnego bloga mam dowody że ciasto jest smaczne, wypróbowane i potwierdzone a wina tkwi pewnie w moim postępowaniu.
-
Gość: Klaudia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/14 12:57:04
Ile czasu i w jakiej temperaturze nalezy piec biszkopt?
-
2012/08/14 13:20:13
30-40 minut w 180 stopniach:)
-
Gość: Marta, *.zambrow.net.pl
2013/12/26 13:23:23
Zrobiłam to ciasto na Wigilię i wszyscy się zajadali. Uwielbiam piec ciasta, a to było najlepsze jakie jadłam:) polecam w 300%!
-
2013/12/26 16:52:57
Bardzo się cieszę:). Pozdrawiam świątecznie:)
-
Gość: , *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/03/14 10:17:59
Witam pysznie wygląda to ciasto. Muszę je dziś zrobić Ale mam pytanie. To mleko w puszce ma być zwykłe czy smakowe - karmelowe? pozdrawiam ciepło
-
2015/03/14 11:08:14
ja zrobiłam ze zwykłym ale sądzę że karmelowe też może być
-
Gość: asia, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2016/01/10 21:18:02
pyszne!!!!