Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Placek pasterza

Kiedy kilka dni temu obejrzałam na blogu Cudawianki przepis na placek pasterza wiedziałam, że u mnie w domu znajdzie się amator na to danie. Ja sama nie przepadam za ziemniakami, jednak muszę przyznać, że w tej zapiekance smakują one nieco lepiej. Jest to miła odmiana od codziennej rutyny makaronowej czy ryżowej a składniki nie są bardzo wyszukane więc jest to danie jak najbardziej dla tradycjonalistów.

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego indyczego lub kurzęcego
  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 750ml wrzątku plus 1 kostka bulionowa wołowa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnkami gorczycy)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki
  • odrobina sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • masło do puree
  • kawałek masła

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miekkości. rozgnieść z masłem (ilość w zależnosci od upodobań) na gladkie puree. Wymieszać z musztardą. Odstawić. Cebule pokroić w drobną kosteczkę, selera w cienkie talarki, a marchewki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mieso mielone (oba rodzaje) przesmazyć na odrobinie oleju na brązowo,  dodać cebule, marchew oraz seler. Smażyć razem, mieszając od czas do czasu. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać koncentrat pomidorowy.Wymieszać i smażyć chwile razem, po czym wlać na patelnie bulion (rozdrobnić kostkę wołową we wrzatku). Dusić (najlepiej pod przykryciem) 20-30 minut, dopóki woda nie odparuje, a sos zrobi sie gesty. Pod koniec dodać przyprawy oraz sos sojowy. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć mięso z sosem, na to ziemniaczane puree. Widelcem wyrzezbić szlaczek. Kawałek masła pokroić w cienkie plasterki,  rozłożyć na zapiekance. Piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Serwować gorące, najlepiej z ulubioną surówką. 

Smacznego:)

czwartek, 05 listopada 2009, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2009/11/05 22:52:17
Podoba mi się, bardzo ! Świetne na odpoczynek od cudowania ze wschodnimi przyprawami co ostatnio czyniłam :D pozdrawiam serdecznie ;)
-
2009/11/06 05:08:15
Smakowała nam ta zapiekanka i jest bardzo fajny pomysł szczególnie o tej porze roku. Swoją drogą nie rozumiem jak można nie uwielbiać ziemniaków;-) Pozdrawiam!
-
2009/11/06 09:19:41
Muszę zrobić, bo u mnie w domu amatorów zapiekanek ziemniaczanych nie brakuje :)
-
2009/11/06 09:26:49
wiosenko pieknie Ci wyszedl! piekne zdjecia! no i ciesze sie, ze smakowal :-)
-
2009/11/06 09:59:31
u mnie też amatorów takich zapiekanek nie brakuje więc muszę też spróbować, super zdjecia :)
-
2009/11/06 10:47:14
Ależ smacznie Ci wyszła ta zapiekanka !:) Chętnie bym spróbowała :)
-
2009/11/06 12:45:29
Przepiekne zdjecie. Ten placek wyglada tak bardzo apetycznie... Zrobilam sie glodna :))
-
2009/11/06 14:41:13
oj,wierze,ze Cie urzekl,bo mnie rowniez,moze wlasnie w przyszlym tygodniu raz zrobie cos takiego-pysznosci :)
Pozdrawiam :)
-
2009/11/06 21:22:06
Bardzo lubię takie jednogarnkowe potrawy i ratuję się nimi kiedy nie mam czasu :) No i można dowolnie łączyć to, na co w danej chwili ma się ochotę :)
-
2009/11/07 15:55:09
i ja dołączam do pochwał mniam mniam:)
-
2009/11/08 12:18:38
Zaintrygowała mnie nazwa. Bardzo fajna zapiekanka :)