Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Kluski z dziurką

Od czasu do czasu lubię zrobić sobie przerwę od"wynalazków" i ugotować coś tradycyjnego. Jednym z przepisów po które wtedy sięgam są śląskie kluski z dziurką. Najbardziej lubię je z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty albo po prostu polane masłem. Przepis znalazłam w październikowym numerze Moje Gotowanie i zgłaszam go do akcji Gotujemy po polsku, nad którą opiekę objął serwis Z pierwszego tłoczenia.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jajka
  • sól

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dokładnie wymieszać z mąką, jajkami i solą. Wyrobić ciasto. Utoczyć niewielkie kulki, w każdej zrobić palcem wgłebienie. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować 15 minut od wypłynięcia.

Smacznego:)

sobota, 07 listopada 2009, wiosenka27

Komentarze
2009/11/07 19:28:37
Wyglądają bardzo apetycznie!!! Też lubię kluski sląskie:)))
-
2009/11/07 19:51:25
Całe wieki nie jadłam i nawet nie wiem dlaczego? Chyba czas sobie przypomnieć o klasyce :))))
-
2009/11/07 20:05:03
Szarlotku, ja wiem:) Ciągle próbujemy nowe przepisy a przecież jest ich tak wiele no i nie ma bardzo czasu na powtarzanie tego co juz było. Przynajmniej tak jest u mnie:) Pozdrawiam:)
-
2009/11/07 23:48:09
Wiosenko , pysznie wyglądają Twoje kluseczki :). Ja często je robię , i pomaga mi "kulać i dziurkować" córka (czasem i syn się dołączy)
-
2009/11/08 11:51:17
Bardzo lubię takie kluski i często je robię. Najbardziej mi smakują z mięsnym sosem :)
-
2009/11/08 15:34:58
uwielbiam takie kluski...