Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Szwedzki chrupki tort migdałowy (orzechowy)

 

Tak mi się spodobał ten przepis zaproponowany przez Jul, gospodynię  15 Weekendowej Cukierni, że nie mogłam doczekać się soboty, żeby go upiec. A dzisiaj się troszkę rozczarowałam bo okazało się, że nie mam migdałów. Na szczęście wpadłam na pomysł i migdały zastapiłam mielonym orzechami. Ciasto wyszło wspaniałe, cukiereczki świetnie strzelają pod językiem, a masa jest po prostu wspaniała. Całość na piątkę z plusem. Podziękowania dla Jul za przepis:)

Składniki:)

Spody (3 blaty)

  • 100g zmielonych migdałów (orzechów)
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 4 białka jaj

Do przełożenia

  • 4 żółtka jaj
  • 100g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150g masła
  • opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM(w Ikeach) lub 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL(bądź innych tego typu karmelków mlecznych)

Na wierzch

  • 100g mlecznej czekolady
  • ok 50-70 ml kremówki
  • dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 wertelsów

Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić  migdały (orzechy) i kartoflankę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C,  ostudzić.


Rozmieszać dokładnie śmietanę z  żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki daim, lub cukierki zmielić blenderem.Chodzi o to, by uzyskać takie "karmelowe drobinki", które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć "okruszki":) na bok.
Mając już ostygłą masę, rozmiksować ją z masłem, tak by uzyskać maślaną masę. Wstawić ją na chwilę do lodówki.

Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polac roztopioną czekoladą i śmietanką. Posypać pozostałymi drobinkami. Ja dodatkowo ubrałam złotymi maczkami cukrowymi. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

sobota, 17 października 2009, wiosenka27
Tagi: orzechy

Polecane wpisy

Komentarze
2009/10/17 20:46:23
Przepiękny!!! Ja uwielbiam cytrynowe wypieki i wybrałam kwadraty:)))
-
2009/10/17 21:45:18
Pięknie Ci wyszedł ten torcik. U mnie w przyszłą sobotę wjedzie na stół:)
-
2009/10/17 22:00:27
wspaniały jest ;) Został jeszcze kawałeczek dla mnie?
-
2009/10/17 22:08:10
Jeszcze kawałek się znajdzie Emmo:)
-
2009/10/17 22:46:55
hmmm... ale on sie slicznie prezentuje... ja chyba jutro go upieke! :-))
-
2009/10/17 22:48:58
pieknyyyyyyyy..... zrobię jak najszybciej..;):)
-
2009/10/17 23:13:46
wow, wyglada super!
-
2009/10/18 05:24:37
Piękny!! Od razu chce się schrupać ten kawałek;-)
-
2009/10/18 07:29:40
Wspaniale wygląda!!
-
2009/10/18 08:03:41
Wspaniałe! Bardzo mi się podoba i kusi mnie, aby je upiec :)
-
2009/10/18 08:41:02
prześliczny
mam ochotę go schrupać :-)
-
2009/10/18 11:04:25
Jejku, wygląda cudownie!!! :)))
-
2009/10/19 08:51:49
Juz trzeci raz patrzę na Twój tort. Niesamowicie musi smakować! Zapisałam sobie w wirtualnym segregatorze. Dziwne, ale wczesniej go nie widziałam na innych blogach, a przecież to część WC!

Pozdrowienia ślę ciepłe :)
-
2009/10/20 18:06:08
bajecznie wygląda, aż ślinka cieknie
-
2013/10/20 09:33:38
skorzystałam z Twojego przepisu i wreszcie zrobilam ;) bardzo smaczny
-
2013/10/20 17:40:04
Cieszę się:)