Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Maślane rogaliki

Do niedawna miałam mieszane uczucia jeśli chodziło o  ciasto drożdżowe, twierdziłam że nie mam  do niego ręki. Ale w wakacje  postanowiłam wziąść byka za rogi  no i okazało się , że nie taki diabeł straszny...:) Rogaliki maślane wyszły mi  tak pyszne jak rekomendowały to osoby, które już je piekły i jest to kolejny, fantastyczny  przepis, który znalazłam na tym forum.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 3 duże jajka
  • 4 1/2 szklanki maki
  • 3-4 łyżki roztopionego masła

Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić, aż lekko wystygnie. Teraz wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkować koło. Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów i zwijać rogaliki, układać na wysmarowanej blaszce. Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 st. C.

Można również zrobić rogaliki nadziewane. Ja, część zrobiłam z konfiturą wiśniową a część bez nadzienia.

Smacznego:)

czwartek, 17 września 2009, wiosenka27
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2009/09/17 19:28:30
no widzisz:)) ja bardzo lubię te małe stworzonka drożdże, teraz to czas na chleb Wiosenko:P a rogaliki piękne, sama nigdy nie robiłam
-
2009/09/17 21:50:28
Ja też długo bałam się drożdży, ale jak zaczęłam, to polubiłam bardzo! A zaczynałam właśnie od rogalików. Pięknie Ci wyszły :)
-
2009/09/17 23:17:37
Poproszę jednego :) Wyglądają smakowicie...
-
2009/09/18 08:59:14
Kocham drożdżowe wypieki. Wspaniałe są Twoje rogaliczki!:))