Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Gruszki w syropie

Bardzo lubię gruszki. Najbardziej, te soczyste, z których sok wycieka i spływa między palcami ale nie przedojrzałe w środku. Aby w środku zimy mieć choć odrobine lata, zrobiłam te oto gruszki w syropie. Moim zdaniem, najlepszy sposób na przetrzymanie tego owocu. Przepis znalazłam na tej stronie.

Przepis zgłaszam do akcji Spiżarnia-owoce, warzywa.

Gruszki obrać wydrążyć gniazda nasienne. Wcześniej należy rozmieszać wodę z kwaskiem cytrynowym i do tego roztworu wrzucać obrane gruszki, aby nie ściemniały. Gruszki układać w słoikach i zalać zalewą.

Składniki zalewy:

  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru

Zagotować wodę z cukrem i wlewać do słoików. Do każdego słoika dodatkowo dołożyć pół łyżeczki kwasku cytrynowego, oraz goździki i odrobinę cynamonu, jeśli ktoś lubi. Pasteryzować około 20 minut uważając, aby nie rozgotować gruszek.

Smacznego:)

 

 

sobota, 12 września 2009, wiosenka27

Komentarze
2009/09/12 16:27:24
O tak,moja babcia takie robi:)!
-
Gość: http: wilczyca-mojemniam.blogspot.com, 84-10-60-43.dynamic.chello.pl
2011/09/19 11:26:40
uwielbiam gruszki w zimie jeść prosto ze słoiczka..mmmmm.....Pozdrawiam