Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto makowe z bitą śmietaną

Przepis na to ciasto znalazłam  w gazetce Ciasta Domowe. Nigdy bym nie zwróciła na niego uwagi bo zdjęcie nie było zbyt zachęcające ale kilka dni wcześniej rozmawiałam z koleżanką na temat połączenia maku i bitej śmietany. Więc sami rozumiecie, że jak taki przepis wpadł mi w ręce to musiałam go wypróbować. Ciasto jest całkiem dobre, a już napewno będzie smakowało fanom makowców.

Składniki:

  • 1i 1/2 szklanki maku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 śnieżki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 słoik konfitury wiśniowej

Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, skórkę pomarańczową, cynamon i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypać pozostały cukier. Pianę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Śmietanę ubić ze śnieżką i cukrem.
Ostudzone ciasto przekroić i posmarować konfiturą dolną część. Rozsmarować bitą śmietanę, przykryć drugą częścią. Wierzch oblać dowolną polewą.

Smacznego:)

 

środa, 09 września 2009, wiosenka27

Komentarze
2009/09/09 12:25:28
Ja jestem fanem makowcow! I takie ciasto z bita smietana bardzo mi sie podoba :)

Zapisalam przepis :)
-
2009/09/09 12:34:06
Mnniiiaaaam :)
-
2009/09/09 12:35:53
Nie wiem dlaczego mój cały komentarz nie wszedł...
Napisałam ,ze jestem fanką makowców i zapisuję przepis-podoba mi się baaardzo!
-
2009/09/09 12:54:03
Wygląda bajecznie!
-
2009/09/09 12:55:16
To zdjęcie bardzo do mnie przemawia :) Właśnie rozmyślam nad podobnym połączeniem :)
-
2009/09/09 13:08:33
Do fanów makowców ja się zaliczam i to baaardzo :-) Ale fanem śnieżki to już nie jestem :( Ciekawe jak smakowałoby to ciasto z normalną bitą śmietaną? Chyba sprawdzę :-)
-
2009/09/09 13:33:50
ja tez uwielbiam mak, najbardziej chyba w drożdżówkach ale takim ciastem tez bym się chętnie pozajadała
-
2009/09/09 14:26:22
Faktycznie to musi być eksplozja smaków i zapachów. Zrobię na pewno.
-
2009/09/09 16:22:17
ciekawa jestem bardzo smaku:) ale lubie i makowce i bita smietanę więc musi być smakowite:]
-
2009/09/09 16:24:57
i myślę, że niedługo wypróbuję, bo lubię testować takie ciekawe nowe przepisy:)
-
2009/09/09 16:39:58
Bardzo się cieszę, żę ciasto makowe Wam się podoba:)
Mafilka, jeśli nie lubisz Śnieżki to spróbuj samą śmietanę. Ja niedawno ubijałam śmietanę do tortu i trzymała się bardzo dobrze beż śnieżki i bez innego usztywniacza, jedynie z odrobiną żelatyny:)
Dziękuję za miłe komentarze:)
-
2009/09/09 18:27:34
zgłaszam się jako fanka makowców
i wierzę na zdjęcie, że ciacho jest pyszne!
-
2009/09/09 20:38:30
Mak! Bita śmietana! Mniaaam ;).
-
2009/09/10 08:42:51
Wow! To ciasto do mnie woła ;) Wspaniale wygląda. Uwielbiam takie ciasta. Mniam :)
-
Gość: Ela, 178.183.170.62.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/03/29 00:02:02
Wiosenka, mam do Ciebie prośbę, ciasto wyglada pięknie, własnie chcę go upiec, czy mozesz podać wagę mąki, bo łyzki są rózne, a boję się żeby nie dać jej za dużo
-
2013/03/29 16:46:59
Szczerze mówiąc to nie pamoiętam jaka to jest waga, dodawaj stopniowo płaskie łyżki i obserwuj ciasto, tyle mogę Ci poradzić. Pozdrawiam:)